Pretraga

Proces upisa u srednje počinje već u ponedjeljak: Poznat broj mjesta, pogledajte koji su važni datumi za osmaše

A- A+

U Narodnim novinama u četvrtak je objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. Prijave u Nacionalni informacijskog sustava za upise u srednje škole započinju već u ponedjeljak, 1. lipnja.

I. gimnazija Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dugoočekivana odluka među osmašima konačno je objavljena i poznati su rokovi upisa u srednje škole.

Proces započinje već u ponedjeljak

Izdvojeni članak

Velika novost oko upisa u srednje: Više se neće morati odlaziti u školu

Prvi važan datum za učenike je već u ponedjeljak, 1. lipnja, kada započinju prijave u online sustav upisa u srednje, NISpuSŠ. Početak prijave obrazovnih programa, dakle škola koje učenici žele pisati je 8. srpnja. Već četiri dana nakon, 12. srpnja, završavaju prijave škola koje provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere. Te dodatne provjere škole će održavati od 13. do 16. srpnja.

Do brisanja s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjet doći će 21. srpnja, a dan nakon, 22. srpnja završavaju prijave obrazovnih programa i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica koje učenici potpisane dostavljaju razredniku je 24. srpnja, a 25. srpnja bit će objavljene konačne ljestvice poretka.

Novost od ove godine je da učenici upise mogu obaviti bez dolaska u školu jer se dokumenti koje škole traže mogu donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem.

U odluci u nastavku možete vidjeti sve važne datume ovogodišnjih upisa u srednje škole, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.33 MB]

U javnim školama mjesta za 44.903 učenika

U istoj je odluci propisan i broj upisnih mjesta za ovogodišnje programe. U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 44.903 učenika u 2.080 razrednih odjela:

Izdvojeni članak
Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

Donosimo popis 20 gimnazija i strukovnih škola koje su upisali najbolji osmaši diljem Hrvatske

  •  u gimnazijske programe 10.643 učenika u 457 razrednih odjela ili 23,7 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine 18.709 učenika u 826 razrednih odjela ili 41,67 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 6.892 učenika u 314 razrednih odjela ili 15,35 %;
  • u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 5.114 učenika u 228 razrednih odjela ili 11,39 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 1.093 učenika u 44 razredna odjela ili 2,43 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 169 učenika u 10 razrednih odjela ili 0,38 %;
  • u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 886 učenika u 112 razrednih odjela ili 1,97 %;
  • u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.397 učenika u 89 razrednih odjela ili 3,11 %.

U srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti u I. razred redovitog obrazovanja planira se mogućnost upisa za 901 učenik u 38 razrednih odjela, a u školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe, u I. razred planira se mogućnost upisa za 1.641 učenik u 92 razredna odjela.

Izračunajte bodove i pronađite srednju baš za sebe!

Online predstavljanje škola: Predstavljamo naš novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola.

Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Popis 20 gimnazija i strukovnih škola koje su lani upisali najbolji osmaši diljem Hrvatske možete vidjeti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap