Pretraga

Pročitajte demanti Borasovih odvjetnika kojim demantiraju dokument Ministarstva obrazovanja

A- A+

Na adresu naše redakcije stigao je zahtjev za objavu ispravka netočne informacije koji smo primili iz Odvjetničkog društva Mihočević&Bajs, punomoćnika Sveučilišta u Zagrebu. Demanti je stigao na naš tekst ‘Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu‘ i objavljujemo ga u cijelosti.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Poštovani,

Javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Trg Republike Hrvatske 14, OIB 36612267447, a vezano uz članak autora Dore Kršul koji je pod naslovom ‘Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu’ dana 15.10.2017. godine objavljen u elektroničkoj publikaciji www.srednja.hr.

S obzirom da se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2 st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijimam ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

1. Nije točno da je Ministarstvo kazalo da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu.

2. Nije točno da nedostaci na Hrvatskim studijima nisu otklanjani, već su se samo gomilali voljom uprave Sveučilišta.

3. Nije točno da je Ministarstvo dalo mišljenje da je odluka o pretvaranju HS u odjel nezakonita, dio Statuta Sveučilišta protivan je Zakonu, a Hrvatski studiji ustrojeni kao odjel prema Zakonu ne mogu izvoditi studijske programe što sada nezakonito čine.

4. Nije točno da iz očitovanja MZO-a proizlazi da je promjena statusa Hrvatskih studija iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel nezakonita, dio Statuta koji se odnosi na definiranje odjela protivi se istom Zakonu, a Hrvatski studiji u svojstvu sveučilišnog odjela nezakonito izvode studijske programe.

5. Nije točno da je Ministarstvo u svojem obrazloženju istaknulo kako je čl. 2. Odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o promjeni statusa Hrvatskih studija nezakonita.

6. Nije točno da je prema očitovanju MZO-a Odluka Senata nezakonita.

Sveučilište u Zagrebu nije dobilo nikakvu službenu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom bi bile utvrđene bilo kakve nezakonitosti ili nepravilnosti temeljem upravnog nadzora koje je predmetno Ministarstvo provelo, a niti o tome postoji bilo kakva odluka nadležnog suda.

Prema tome, Sveučilište u Zagrebu odlučno odbacuje kao netočne i neistinite sve navode kojim se nameće da bi Sveučilište u Zagrebu činilo bilo kakve nezakonitosti ili nepravilnosti.

Budući predmetni članak sadrži maliciozne, klevetničke i neistinite navode to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima.

S poštovanjem,

U Zagrebu, 9. studenog 2017. godine.

Odvjetnik

Denis Bajs