Pretraga

Profa hrvatskog jezika iz MIOC-a zasjela na čelo važne obrazovne agencije

A- A+

Dubravka Brezak Stamać, profesorica hrvatskog jezika iz XV. gimnazije u Zagrebu danas je imenovana novom ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje. Na toj će funkciji u naredne četiri godine brinuti o praćenju, unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Brezak Stamać ujedno je doktorica znanosti iz područja teorije i povijesti književnosti, književnica, a u političkoj sferi članica je HDZ-a, ispred kojeg je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Predsjednica je Akademske zajednice HDZ-a ‘dr. Ante Starčević’.

Dubravka Brezak Stamać | Foto: skupstina.zagreb.hr

Upravno vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) na današnjoj je sjednici imenovalo je dr. sc. Dubravku Brezak Stamać ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje. Poslove ravnateljice Agencije Brezak Stamać preuzet će 1. srpnja ove godine. Na funkciji ravnateljice, Brezak Stamać naslijedila je prethodnu ravnateljicu Jadranku Žarković Pečenković.

Na mjesto ravnateljice AZOO-a imenovalo ju je novo Upravno vijeće Agencije, kojeg je sa zadnjim danom veljače ove godine imenovala Vlada Republike Hrvatske. O Brezak Stamać kao ravnateljici AZOO-a odlučivalo je Vijeće u sastavu Sanja Horvatić (predsjednica, iz redova HNS-a), Katarina Grgec, Goran HajdinAnte NazorVesna BudinskiBranimir MihalinecVladimira Brezak.

Profesorica hrvatskog iz MIOC-a, članica HDZ-a i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba

Izdvojeni članak

Slijedi veliki obrazovni sukob? Ministarstvo najavljuje spajanje agencija i novi zakon

Dubravka Brezak Stamać rođena je 1966. u Vinkovcima, posjeduje doktorat znanosti iz povijesti i teorije književnosti te radi kao profesorica hrvatskog jezika u zagrebačkoj XV. gimnaziji. Područje znanstvenog interesa prvenstveno joj je hrvatska renesansna književnost i komparatističke veze hrvatske književnosti, jezika i kulture u kontekstu europskih književnosti.

Književnica je koja mahom piše o hrvatskom jeziku i književnosti te je članica Društva hrvatskih književnika. Posljednju knjigu, ‘O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku’, objavila je u svibnju ove godine.

Brezak Stamać angažirana je i politički. Članica je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispred koje je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. U Skupštini je predsjednica Odbora za kulturu, a članica je još četiri odbora: Odbora za prostorno uređenje, Odbora za socijalnu skrb, Odbora za nacionalne manjine i Odbora za javna priznanja.

‘Moj rad u tijelima HDZ-a isključivo je usko vezan uz moje stručne kompetencije’

Izdvojeni članak

Vlada ipak nije provela svoj prijedlog u djelo: Agencija koja se trebala ukinuti nastavila s radom i u 2019. godini

– Kada ulazim u razred, ja sam prvenstveno profesorica hrvatskog jezika. To je moje radno mjesto kojim zarađujem za život. Moji đaci uglavnom i ne znaju da sam zastupnica. Na nastavi nikada ne razgovaram o svom drugom poslu. Znanost je ono čime se bavim odkada sam diplomirala, a to je hrvatska književnost renesanse te komparativne veze hrvatske renesanse s europskom. No, hrvatske su prilike takve da svatko ne može dobiti mogućnost raditi u Institutu za hrvatsku književnost, kamo bih ja znanstvenim fokusom pripadala. Hrvatska kultura i njezina književna baština jest područje kojim ću se baviti cijeli svoj život. Politiku smatram samo kao supstitut, kao nešto u čemu mogu pomoći široj društvenoj zajednici, a da se tiče područja u kojima se osjećam kompetentnom, izjavila je Brezak Stamać u intervjuu povodom reizbora za predsjednicu Akademske zajednice HDZ-a ‘dr. Ante Starčević’ u listopadu prošle godine.

Svoj novi mandat na čelu zajednice vezala je uz gospodarstvo i obrazovanje, kulturu te hrvatski identitet. Ističe i kako zasad nema političkih ambicija.

– Članica sam predsjedništva GO HDZ-a Grada Zagreba i dopredsjednica Odbora za kulturu HDZ-a koji vodi državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Part. Moj rad u tijelima HDZ-a isključivo je usko vezan uz moje stručne kompetencije, rekla je u listopadu 2018.

2016. godine za nastavak kurikularne reforme, ali uz reviziju metodologije

Članica-suradnica je Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u javnosti je bila aktivna proteklih godina oko pitanja Cjelovite kurikularne reforme. 2016. zalagala se za reviziju prijedloga CKR-a i njene metodologije, kao i za njen nastavak, ali uz spomenutu reviziju i evaluaciju. Komentirala je tadašnji prosvjed 1. lipnja.

Izdvojeni članak

Imenovana Jokićeva nasljednica i 7 članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu: Za 5 mjesta ponavlja se javni natječaj

– Sigurna sam da dio ljudi okupljenih na Trgu nije bio detaljnije upoznat s prijedlogom reforme niti što ona nosi, izjavila je Brezak Stamać u intervjuu za Jutarnji list u rujnu 2016.

U lipnju 2018. predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Brezak Stamać Redom hrvatskog pletera za iznimne uspjehe i zasluge na području kulture, te osobite doprinose razvitku i ugledu Republike Hrvatske. Dobitnica je godišnje nagrade Grada Zagreba za 2016. godinu za objavljene knjige u 2016. godini te državne nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja ‘Ivan Filipović’ za znanstveni rad za 2016. godinu.

Na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje bit će zadužena za poslovanje i stručni rad Agencije koja sudjeluje u praćenju, unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Agencija, između ostaloga, pruža stručnu pomoć i daje upute ustanovama, organizira i provodi stručno usavršavanje odgojno-obrazov­nih radnika i ravnatelja, provodi postupak stručnog napredovanja nastavnika,  sudjeluje u organizaciji i provođenju učeničkih smotri i natjecanja, itd. Rad Agencije reguliran je Zakonom o Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap