Pretraga

Profa iz Zagreba na Instagramu pokrenula genijalnu kampanju za sve koji sudjeluju u online nastavi

A- A+

Četvrti je dan online nastave u Hrvatskoj, a jučer su u većem dijelu Hrvatske otvorene virtualne učionice. Situacija je to u kojoj se prije nisu našli učenici, ali ni većina učitelja, što kod mnogih uzrokuje veliki stres. No, ono što će mnoge od njih utješiti činjenica je da su svi, kako se to u narodu kaže – ‘u istom sosu’! Zato je jedna profesorica zagrebačke gimnazije s ciljem međusobne podrške učenika i nastavnika na društvenim mrežama pokrenula genijalnu kampanju.

Prof. Matea Roščić | foto: privatna arhiva

Matea Roščić profesorica je Hrvatskog jezika u Športskoj gimnaziji u Zagrebu, a uz to predaje i fakultativni predmet Novinarstvo. I ona se, baš kao i deseci tisuća drugih nastavnika u Hrvatskoj, ovih dana našla u potpuno novoj i nepoznatoj situaciji – nastavu održava isključivo putem interneta i jedino će tako u sljedećih mjesec dana moći komunicirati sa svojim đacima.

Cilj: ‘Osjećaj zajedništva u cijeloj ovoj kriznoj situaciji’

Izdvojeni članak

Pokrenuli smo podcast i ugostili psihologinju s Filozofskog: Pričali smo o psihičkom zdravlju u doba korone

Pa je, s ciljem pružanja međusobne podrške učenicima i nastavnicima, na društvenim mrežama pokrenula kampanju #zajednoionline. Princip je takav da oni koji požele sudjelovati na Instagram profil @spogii šalju fotke koje prikazuju kako rade online uz prepoznatljivu oznaku #zajednoionline.

– Dok sam pripremala prve zadatke za online nastavu, često mi je vibrirao mobitel – moji učenici imali su brojna pitanja, mučile su ih razne nejasnoće, a neki su se javili i samo kako bi porazgovarali. Komunicirajući pojačano s učenicima, shvatila sam da im je teško, kao i nama. Smatram da, u vremenima krize, nismo tu samo da prenosimo znanje, nego i da se međusobno podržavamo i osnažujemo. Kako mi digitalne platforme nisu nepoznanica, odlučila sam pokrenuti kampanju #zajednoionline kako bismo zadržali osjećaj zajedništva u cijeloj ovoj kriznoj situaciji – učenicima, ali i nama nastavnicima, to baš puno znači, kaže nam profesorica Roščić.

Akciji #zajednoionline pridružuju se učenici, ali i nastavnici

Nedostatak neposrednosti

Dodaje, ovom akcijom prvenstveno želi osnažiti osjećaj zajedništva jer je svjesna težine situacije u kojoj se nalaze nastavnici i đaci.

– Nalazimo se u specifičnoj situaciji koja je nova za sve nas, no vjerujem i nadam se da ćemo zajedno ‘izvući’ najbolje u okolnostima na koje nemamo puno utjecaja. Cilj kampanje je razvijanje osjećaja povezanosti i zajedništva u vremenu izolacije jer učenicima – kao i nama – nedostaje neposrednost koju inače imamo u svakodnevnom radu u normalnim okolnostima. Nitko ne zna koliko će situacija potrajati – ako već ne možemo biti zajedno uživo, možemo se barem ‘gledati’ putem društvenih mreža jer i u ovome smo zajedno. Tako nam je lakše, ocjenjuje Roščić.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Psihologinja roditeljima: Pustite djecu da spavaju do kad hoće u doba korone!

Pitali smo ju i kakav je odaziv učenika na akciju. Otkriva kako je, kada je ideju podijelila u WhatsApp grupi koju ima sa svojim učenicima novinarima, u samo sat vremena dobila sam pedesetak fotografija!

– Uključili su se učenici, no pozvala sam i kolege i ravnatelja da se uključe i njihova reakcija je izvrsna. I roditelji nam pišu dirljive poruke putem društvenih mreža, jedva stignem sve upratiti… Sve se odvilo u samo nekoliko sati, kaže nam profesorica.

Tko se i kako može priključiti akciji?

Poziva sve učenike osnovnih i srednjih škola da dijele svoje fotografije rada u online nastavi na društvenim mrežama, prvenstveno na Instagramu – uz zajednički hashtag za sve #zajednoionline.

– Svi koji žele zapratit će navedeni hashtag pa ćemo se družiti online, barem privremeno dok ne možemo uživo!, poručuje profesorica Roščić.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap