Pretraga

Profesor Geografije Dejan Nemičić podijelio stotine lijekova protiv malarije

A- A+

U sklopu humanitarne udruge za pomoć djeci trećega svijeta ‘Možemo zajedno’, Dejan Nemičić inače profesor Geografije pokrenuo je veliki projekt ‘Afrika – Možemo zajedno’. U sklopu projekta podijeljeno je nekoliko stotina lijekova protiv malarije – bolesti od koje u Africi godišnje umre preko 700 000 ljudi, od čega se 92 posto odnosi na djecu.

Izdvojeni članak

Afrička reportaža: Plemensko obrezivanje žena – smrtonosna rabota opravdavana stoljetnom tradicijom

Ovaj humanitarni projekt u kojeg se osim Udruge uključila i izdavačka kuća ‘Profil Klett’, prvenstveno je osmišljen s ciljem unapređenja obrazovanja i poboljšanja zdravstvenih uvjeta u afričkim zemljama. Uz sudjelovanje više od 50 hrvatskih škola, tvrtki i mnogo građana, prikupljeno mnogo školskog pribora za afričke škole, kao i donacija za lijekove protiv malarije za čije je cjepivo potrebno nama samo, a njima nedostižnih pet kuna. 

Malarija je zarazno oboljenje koje se prenosi ujedom komarca, nosioca parazita “plasmodium” koji je najviše prisutan u tropskim krajevima. Usprkos naporima da se spriječi i iskorijeni malarija, Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako od te bolesti svake godine umre više od 700.000 ljudi u Africi, a u 92 posto slučajeva to su djeca, najčešće mlađa od 5 godina. Profesor Nemičić istaknuo je kako je upravo zahvaljujući donacijama kupio lijekove koji su i više neko potrebni oboljelima u najsiromašnijim dijelovima Afrike. 

– Uz pomoć financijskih donacija, prikupljenih prije puta u Afriku, kupujem lijekove protiv malarije i doniram ih školama, sirotištima i obiteljima jer je malarija jedna od najsmrtonosnijih bolesti u Africi. Šokirao me podatak da svake četiri sekunde jedno dijete umre od malarije u Africi, koju uzrokuje komarac malaričar. Simptomi su slični simptomima gripe – glavobolja, povišena temperatura i tresavica, izjavio je profesor koji je od svog kolege u Tanzaniji otkrio zašto je upravo malarija problem u Africi. 

Osim cjepiva i testiranje na malariju košta pet kuna, a traje svega deset minuta. Zasad je profesor kupio na stotine lijekova za oboljele, a ova hvalevrijedna akcija se nastavlja i dalje.

– Prvi problem je samo oboljenje djeteta jer im roditelji ne mogu kupiti lijekove protiv malarije, a ako se djeca ne liječe unutar 20 dana od oboljenja u tom periodu uglavnom umiru. Drugi razlog zašto djeca umiru od malarije je povezan s problemima zagađene i nepitke vode. Naime, većina djeca u zabačenim dijelovima, odnosno u većem djelu Afrike nema vode ili je nepitka. Djeca koja nemaju mogućnost konzumirati pitku vodu, a boluju od malarije oporavljaju se puno teže obzirom da je za ozdravljenje nužan stalan unos pitke vode u organizam. Postoji i jako važan problem kad je u pitanju obolijevanje trudnica koje spadaju u rizičnu skupinu jer one ne piju iste lijekove kao ostali pa je u ovom slučaju potrebna dodatna pozornost, zaključio je Nemičić.

Profesor Geografije Dejan Nemičić podijelio stotine lijekova protiv malarije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap