Pretraga

Profesor riješio matematički zadatak star 156 godina i vrijedan milijun dolara?

A- A+

Doktor Opeyemi Enoch sa Saveznog Sveučilišta u gradu Oye Ekiti tvrdi da je riješio Riemannovu hipotezu, jedan od sedam matematičkih milenijskih problema, staru preko 150 godina. Nagrada za rješenje ovog problema iznosi čak milijun dolara.

foto: Youtube

Izdvojeni članak

Matematika zbunjuje ljude već tisućama godina

Riemannovu hipotezu postavio je njemački matematičar Bernhard Riemann 1859 godine. Ova hipoteza je jedan od sedam milenijskih matematičkih problema koje je imenovao Matematički Institut Clay. Za rješenje svakoga od njih nudi se nagrada od milijun dolara. 

– Dr. Enoch je prvo istražio i potvrdio Riemannove tvrdnje te potom ispravio krive pretpostavke matematičara prijašnjih generacija. Prikazao je zatim kako drugi problemi ove vrste mogu biti formulirani i sastavio matricu za koju su Hilbert i Poly predvidjeli da može ponuditi rješenja takvim problemima, stoji u priopćenju sveučilišta, prenosi Telegraph. 

Matematički Institut Clay nije potvrdio ni opovrgnuo tvrdnje iz Nigerije jer je službeni stav Instituta da se rješenje milenijskih problema ne komentiraju dok nisu potvrđena. 

Enoch je svoja otkrića predstavio 11. studenog na Međunarodnoj konferenciji za matematiku i informatiku u Beču. Motiv mu kako kaže, nije bio novac.

– Motivaciju za rad našao sam u svojim studentima, koji su vjerovali da mogu doći do rješenja, izjavio je Enoch za BBC.

Copy link
Powered by Social Snap