Pretraga

Profesor s Prava nepravomoćno osuđen na zatvor, ali cijeli predmet ulazi u apsolutnu zastaru

Profesor Hrvoje Kačer pročelnik je Katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. Zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava sud mu je po treći put izrekao presudu. Iako je prvim dvjema presudama osuđen na godinu i pol bezuvjetnog zatvora, ovoga puta je oslobođen optužbi, ali je zbog poticanja na falsificiranje putnih naloga ipak nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. Međutim, cijeli predmet u lipnju odlazi u zastaru što znači da vremena za donošenje pravomoćne presude neće biti.

pixabay.com

Na šibenskom Županijskom sudu je po treći put izrečena presuda za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprave redovitom profesoru Pravnog fakulteta u Splitu, Hrvoju Kačeru. On je  oslobođen optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje, ali je nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana zbog poticanja Ante Kragića, pokojnog bivšeg direktora Teniskog kluba “Split”, na falsificiranje pet putnih naloga, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Ispisivali su fiktivne putne naloge

Njih dvojicu i trenera tenisa Željka Stanića, teretilo se da su od 1998. do 2003. godine zajednički i u dogovoru, na traženje i u korist Hrvoja Kačera, ispisivali fiktivne putne naloge za putovanja na kojima nisu bili te da su tako oštetili Teniski klub “Split” za oko 270 tisuća kuna. Prema optužnici podignutoj još krajem veljače 2006. godine, tri godine nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu, Kragić je u navedenom razdoblju ispisao ukupno 161 neistiniti putni nalog, od čega 150 na svoje ime, a tijekom 2003. godine 11 neistinitih putnih naloga na Stanićevo ime, piše spomenuti izvor.

Hrvoje Kačer i trener tenisa Željko Stanić prvi put su osuđeni 2011. godine. Sutkinja Jadranka Biga Milutin tada je profesora Kačera osudila na godinu i pol bezuvjetnog zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprave. Kako prenosi spomenuti izvor, ta je presuda ukinuta zbog bitne povrede Kaznenog zakona i dopune činjeničnog stanja.

I drugi put osuđeni na iste kazne, no sudilo se i treći put, a sad sve ide u zastaru

Drugi put presuda je donesena 2013. godine, a ista sutkinja profesoru Kačeru odredila je istu zatvorsku kaznu kao i ranije. Što se tiče trenera Stanića, on je oba puta bio kažnjen uvjetnom kaznom od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, i to za pomaganje. Ova presuda, piše slobodnadalmacija.hr, također je ukinuta, a ovoga (trećeg) puta, nije im sudila sutkinja Biga Milutin.

Stanić je oslobođen optužbi, a iako je Kačer dobio nepravomoćno kaznu na tri mjeseca zatvora, od toga vjerojatno neće biti ništa jer, prenosi spomenuti izvor, početkom lipnja nastupa apsolutna zastara kaznenog progona.