Pretraga

Profesori koji zlostavljaju učenike

A- A+


Problem kod stjecanja autoriteta? Par udaraca, višeminutno vrijeđanje i problem nestaje. Koliko je učenika pretrpjelo zlostavljanje, ali zbog straha ili srama šuti o tome? Tko kroz školovanje nije zaslužio nekoliko burnijih reakcija profesora, no gdje je granica koju ne bi smjeli prijeći? 

Problem zlostavljanih učenika od strane profesora postoji odavno, bilo da se radi o fizičkom ili verbalnom zlostavljanju. Svaka vrsta nasilje je za osudu i zgražanje, pogotovo kada su počinitelji upravo one osobe koje nam za vrijeme nastave zamjenjuju roditelje.

Kako druge zemlje svijeta, tako i Hrvatska obiluje ovakvim slučajevima. 

Navodimo vam neke od medijski popraćenih slučajeva seksualnog zlostavljanja koji su rijetke ostavili ravnodušnima:

Profesor zemljopisa B. B. (57) nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad svojom učenicom, tijekom godinu dana u riječkoj osnovnoj školi. Javnost je bila isključena sa suđenja, ali nakon izricanja presude saznali su se detalji slučaja.(Danas.hr)

Profesor povijesti seksualno zlostavljao učenike u Skoplju (Dnevniavaz.ba)

R. R. (27), profesor geografije u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin”, uhićen je jučer zbog sumnje da je seksualno zlostavljao učenika! R. R se tereti da je u jednoj učionici petnaestogodišnjeg đaka natjerao da svuče hlače kako bi ga seksualno zlostavljao! (Pressonline.rs)

Novi skandal u Njemačkoj: U elitnoj školi učitelji zlostavljali 33 učenika (Jutarnji.hr)

Verbalno zlostavljanje također ne smijemo zanemariti. Činjenica je da nas i ovaj tip nasilja može oštetiti za cijli život. Problem je u tome što se učenicima, pogotovo onima koji slove kao problematični, često ne vjeruje. Kako 15-godišnjem Juliu Artuzu čak ni vlastiti roditelji nisu povjerovali, odlučio je snimiti svog profesora na djelu:

 

Zato svojim dragim srednjoškolcima preporučujemo da ne igonoriraju bilo udarac, neprimjeren dodir, neprestano vrijeđanje ili sumnjivi pogled. Sve vas ovo može dovesti do ozbiljnijih stvari, stoga trebate reagirati na vrijeme. Ali nemojte zlorabiti ovaj savjet i zvati policiju za svaki povišeni ton profesora/ice.   

Copy link
Powered by Social Snap