Pretraga

Profesori su bitniji su od vršnjaka u održavanju interesa za školu kod tinejdžera

A- A+

Za motivaciju u obrazovanju tinejdžera, nastavnici i roditelji su važniji od vršnjaka te pravilnim angažmanom mogu neutralizirati eventualne loše utjecaje društva. Ovaj zaključak, suprotan dosadašnjem vjerovanju, je rezultat opsežnog istraživanja Sveučilišta u Michiganu i časopisa Child Development.

Adolescenti traže svoj put prema samostalnosti

– Bili smo šokirani otkrićem kako je većina adolescenata i dalje pod znatnim utjecajem svojih nastavnika i roditelja kada je u pitanju školski angažman, kazao je Ming Wang, glavni autor ove studije.

Dodao je također kako je adolescencija faza u kojoj mladi ljudi idu prema uspostavi samostalnosti, no čak i u njoj profesori i roditelji ostaju važni čimbenici. Oni su faktor koji utječe na tinejdžere pomažući im da ostanu uključeni u školstvo i izvannastavne aktivnosti.

Dječaci drastičnije gube interes

Studija u kojoj je sudjelovalo 1500 učenika iz više od dvadeset američkih škola sugerira i da je pad interesa za školu najdrastičniji oko 13. godine. Ovaj očekivani trend je mnogo jače izražen kod dječaka nego kod djevojčica.

Razlog tomu su razlike u rodnoj socijalizaciji i razliitim očekivanjima od dječaka i djevojčica. Preciznije rečeno, roditelji i nastavnici duže i pomnije prate razvoj djevojčica te u većoj mjeri ispravljaju njihove pogreške, no što je to slučaj s dječacima.

Prisniji odnosi s profesorima jača želju za školom

– Neusklađenost faza razvoja učenika i srednjoškolskog okruženja je uzrok pada interesa kod tinejdžera. Srednje su škole u odnosu na osnovne, veće i više podjeljene što onemogućava stvaranje prisnijih osobnih odnosa između nastavnika i učenika, tvrde istraživači.

Adolescencija je faza u kojoj odnosi s odraslima koji nisu vaši roditelji postaju sve važniji i stoga profesori imaju posevno bitnu ulogu. – Naši rezultati  sugeriraju da nastavnici koji pružaju potporu igraju posebno važnu ulogu u održavanju mladih aktivnima i ustrajnima u obavljanju školskih obveza, zaključio je Wang.

Profesori su bitniji su od vršnjaka u održavanju interesa za školu kod tinejdžera
Share via
Copy link
Powered by Social Snap