Pretraga

Profesorica Arbanas: ‘Svojim učenicima neću predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja’

A- A+

Učenici su se danas vratili u školske klupe, a drugo polugodište je obilježilo uvođenje zdravstvenog odgoja, zbog kojeg neki roditelji planiraju bojkot. Iako je ministar Jovanović izjavio kako će se nedolazak na sat zdravstvenog odgoja sankcionirati neopravdanim satom, bojkotirati su, uz roditelje, odlučili i pojedini profesori. Profesorica vjeronauka u VII. gimnaziji Tihana Arbanas izjavila je kako neće predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja, dok će učenici XIII. gimnazije učiti o spolnosti prema Jovanovićevu kurikulumu, iako je predsjednik Vijeća učenika tvrdio suprotno.

Počelo je drugo polugodište, što znači da će učenici osnovnih i srednjih škola slušati zdravstveni odgoj pa tako i kontroverzni četvrti modul Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Do sad se pobunilo svega 50-ak obitelji koje ne žele da njihova djeca prisustvuju na nastavi kad se bude predavao zdravstveni odgoj, a pobunili su se i neki profesori koji odbijaju predavati sadržaj iz kurikuluma.

Izdvojeni članak

U XIII. gimnaziji zdravstveni odgoj će se samo površno prijeći50 OBITELJI PROTIV ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Do sad je osam od ukupno 1 300 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj poslalo izjave roditelja koji se protive da njihova djeca prisustvuju nastavi zdravstvenog odgoja na adresu ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje

Razrednica u VII. gimnaziji odbija predavati četvrti modul

Tihana Arbanas je razrednica te profesorica vjeronauka u VII. gimnaziji u Zagrebu koja je izjavila kako nema namjeru predavati četvrti modul svojim učenicima.

– Nama se plaće smanjuju, a dobivamo nekakav novi program koji bi trebalo predavati. Ja mislim da je nećemo obrađivati na način na koji je to zamišljeno prema kurikulumu zdravstvenog odgoja, rekla je Arbanas za Dnevnik HTV-a. Također je istaknula da se ne boji nikakvih posljedica ili  otkaza jer čovjek koji postupa prema svojoj savjesti ima jasan cilj i karakter nema se čega bojati.

– Nazovite Tihanu, ja ne želim odgovarati na novinarska pitanja, odgovor je ravnateljice Ljilje Vokić na naš upit o izjavi profesorice Arbanas te o sankcijama koje bi ona kao ravnateljica mogla imati.

‘Tko sam ja da o tome odlučujem, radimo kako je ministar odlučio’

Prije nešto više od dva tjedna, predsjednik Vijeća učenika XIII. gimnazije Pavao Škoko Gavranović izjavio je kako se u školi koju on pohađa neće uvesti zdravstveni odgoj te da su profesori potvrdili kako će se sadržaj spornog četvrtog modula samo površno prijeći. Također je istaknuo kako ravnatelj Želimir Čečura podržava stavove i samostalnost Vijeća učenika koje je protiv zdravstvenog odgoja.

– Nije istina što Gavranović priča i otkud njemu pravo da takvo nešto izjavi bez mog znanja. Tko je jedan učenik da odlučuje o tome hoće li se predavati zdravstveni odgoj, a tko sam i ja da o tome odlučujem. Radim onako kako je ministar odlučio, a u petak sazivam sjednicu gdje ću izabrati povjerenstvo te dati upute svim razrednicima oko novog kurikuluma, rekao nam je ravnatelj Čečura, koji je bio uzrujan što predsjednik Vijeća širi dezinformacije po medijima.

Profesorica Arbanas: ‘Svojim učenicima neću predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap