Pretraga

Profesorica vladajuće nazvala kukavicama jer ne traže COVID potvrde u školama i faksevima

A- A+

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak oštro je kritizirala vladajuće zbog toga što u školama i na faksevima nema obveznih COVID potvrda.

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja
foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Bivša ministrica Blaženka Divjak, profesorica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, u svojoj se najnovijoj objavi na društvenim mrežama oštro osvrnula na vladajuće i njihove mjere vezano za nastavu i obrazovni sustav.

‘Jesu li prevelike kukavice?’

Ušla je u četvrti tjedan nastave na faksu, a hibridni se model, piše ,pokazao dobar, unatoč velikim zahtjevima koje profesori moraju ispuniti. Model, štoviše, ističe, daje i bolje mogućnosti studentima jer svi koji su bolesni – i to ne samo od korone – mogu na nastavi biti online. Ogromna većina nastavnika je cijepljena i na faksu se drže mjera, no ipak ističe jedan problem.

– Kod studenata je situacija ipak lošija, tako da je sada osjetan rast zaraženih studenata kao i onih u samoizolaciji. Dakle, situacija je slična onoj u školama gdje je došlo do velikog rasta broja zaraženih učenika pa i zaposlenika. Stoga se i dalje postavlja pitanje, jesu li nadležni bili prevelike kukavice da propišu upotrebu COVID potvrda u obrazovanju, što bi uključivalo odgajatelje, učitelje i profesore na svim razinama, ali i studente, napisala je bivša ministrica Divjak.

Svi žele, dodaje, da škole budu otvorene, ali ako nema jasnih mjera, cijena koja se time plaća je, zaključuje, visoka.

Nema obvezne covid potvrde

Prema najnovijim preporukama za nastavu u školama, nastavnici ni učenici ne moraju imati COVID potvrde; drugim riječima, ne moraju imati potvrdu da su se cijepili ili u posljednjih devet mjeseci preboljeli zarazu koronavirusom. Maske se nose obvezno u zajedničkim prostorima, primjerice hodnicima i zbornicama, dok se na nastavi nose tek tamo gdje se ne može održati razmak od jednog i pol metra među učenicima, odnosno između učenika i profesora.

Što se tiče fakulteta, preferira se nastava uživo, no po posebnim pravilima. Ako je u grupi više od sto studenata, nastavi uživo mogu prisustvovati samo ako svi imaju COVID potvrde, a u grupama s manje od sto studenata, može se održavati uživo, no tu se poštuju epidemiološke mjere. Konkretno, treba držati razmak od jednog i pol metra, odnosno tamo gdje se ne može držati razmak, nose se maske, a vodi se računa da bliže sjede oni s potvrdama, tako da se omogući adekvatan razmak između onih koji nemaju potvrde.

Profesorica vladajuće nazvala kukavicama jer ne traže COVID potvrde u školama i faksevima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap