Pretraga

Profil prosječnog hrvatskog studenta: Ne radi, obitelj ga financira i uči 30 sati tjedno

A- A+

Učestalo se potežu rasprave o tome koliko studenti plaćaju školarine, koliki su im izdaci na mjesečnoj bazi, gdje ih najviše studira i koje fakultete upisuju. Ususret državnoj maturi kreću analize njihovih prioritetnih lista, jesu li odlazili na pripreme i na kraju jesu li zadovoljni upisanim fakultetom. Obuhvatili smo 11.164 studenta i maturanta u Hrvatskoj te napravili profil prosječnog hrvatskog studenta. Provjerite koje ga karakteristike krase.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać

Koliko hrvatski studenti uče, s koliko godina upisuju studij i jesu li zadovoljan svojim izborom samo su neka od brojnih pitanja na koje vam dajemo odgovor u profilu prosječnog hrvatskog studenta. Prikupili smo podatke iz Nacionalnog izvješća istraživanja EUROSTUDENT za Hrvatsku pod nazivom ‘Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj’ koje je provedeno prije četiri godine na oko 4.500 tisuće studenata. Pritom smo podatke obogatili s rezultatima istraživanja koje smo u 2013. i 2014. godini proveli nad 6.500 tisuća maturanata i brucoša u suradnji s Visokim učilištem Algebra. Kako bismo dobili što vjerniju sliku prosječnog hrvatskog studenta, dio dobivenih podataka provjerili smo i u bazi Državnog zavoda za statistiku.

A evo kako izgleda prosječan student u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti otkrili kojih pet stvari uvijek nose sa sobom

Zagrebačka studentica koja uči po 30 sati tjedno

Prosječan hrvatski student u biti je studentica koja je pohađala gimnaziju. Upisuje fakultet odmah nakon završetka srednje škole s 18 ili eventualno 19 godina. Pohađa fakultet u Zagrebu i to na području humanističkih znanosti. Ima status redovitog studenta te u prosjeku uči po 30 sati tjedno.

Nema plaćenog radnog iskustva u srednjoškolskim danima, ali ni ne radi tijekom semestra. Glavna banka iz koje crpi financijska sredstva za studij i životne troškove je obitelj s kojom ne dijeli krov nad glavom za vrijeme visokog obrazovanja.

Samostalno bira fakultet i ne odlazi na pripreme

Prilikom upisa na fakultet, prioritetnu listu studijskih programa slaže isključivo prema osobnim afinitetima te ne pohađa pripreme za državnu maturu. Nema želje studirati u inozemstvu iako ima znanje engleskog jezika.

Nakon što godinu dana provede na odabranom fakultetu, ocjenjuje studij s 3,8 te godinu čisti na ispitnom roku u rujnu.

Opširniji profil pogledajte na infografici ispod.

Foto: Desni klik mišem -> Pogledaj fotografiju

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać

Profil prosječnog hrvatskog studenta: Ne radi, obitelj ga financira i uči 30 sati tjedno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap