Pretraga

Profitabilni poslovi budućnosti: ‘Treba osvijestiti ljude da je normalno educirati se ili mijenjati zanimanje

A- A+

Damjan Miklić, viši asistent na FER-u koji je kreirao Nao Robota otkrio je svoja predviđanja o tome za što se isplati školovati, a što će preuzeti roboti. Također je dao i svoje mišljenje o tome koji će poslovi biti profitabilni.

Damjan Miklić dio je tima istraživačkog laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja Larics na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Mladi viši asistent za Jutanji list je podijelio svoja predviđanja o tome u kojim područjima je pametno školovati se, koji će poslovi biti profitabilni i kako doskočiti problemu zamjene ljudi strojevima.

Izdvojeni članak

Tehnologija ugrožava radna mjesta: Računala preuzimaju poslove čak i diplomiranih ekonomista

Opstat će sve što zahtijeva interakciju s ljudima

– Opstat će sve aktivnosti koje zahtijevaju intrakciju s ljudima i visoku razinu znanja kao što su medicina, psihologija i psihoterapija, uslužne djelatnosti koje su sofisticiranije – recimo konobar u nekom finom restoranu. Tu je malo vjerojatno da će zbog tehničkih razloga, ali još više zbog emocionalnih ljudskih razloga roboti zamijeniti čovjeka, objasnio je Miklić.

Područja gdje će roboti uspješno zamijeniti ljude u opasnim zanimanjima poput vatrogasaca, razminiravanja te u akcijama traženja i spašavanja. Roboti tu mogu povećati efikasnost, a u isto vrijeme zaštititi čovjeka, mišljenja je Miklić.

Izdvojeni članak

Evo koji poslovi budućnosti će se odlično plaćati i zašto

‘Obrazovanje ne završava odlaskom iz srednje škole ili fakulteta’

Također smatra kako Hrvati nisu sasvim svjesni promjena koje dolazi, ali priznaje da ni sam nije sasvim siguran kako obrazovati studente za velike promjene na tržištu rada.

– Tu je potrebna i individualna svjesnost da smo svi sami odgovorni za svoje obrazovanje i da ono ne završava odlaskom iz srednje škole ili s fakulteta. Treba osvijestiti ljude da je normalno s 40 ili 50 godina educirati se ili čak potpuno mijenjati zanimanje, zaključio je Diklić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap