Pretraga

Projekt e- Škole dobio nagradu Europske komisije: ‘Iznimno smo počašćeni i sretni’

Svake godine Europska komisija dodjeljuje nagradu RegioStars projektima financiranima iz sredstava Europske unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja, a usredotočeni su na pet područja, ključnih za budućnost regionalne politike EU. Među ovogodišnjim dobitnicima je i plot-projekt e-Škole.

pixabay.com

Pilot projekt e- Škole dobio je nagradu Europske komisije RegioStars, a nagrađen kao najbolji projekt u kategoriji Inkluzivni rast – Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, dokazujući važnost cjelovitog pristupa primjeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške omogućujući tako jednake prilike za obrazovanje svih učenika, priopćili su iz CARNET-a.

U tijeku druga faza projekta

– Iznimno smo počašćeni i sretni što smo dobili nagradu za pilot-projekt e-Škole. To je rezultat napora svih zaposlenika CARNET-a koji su ponosni što sudjeluju u unaprjeđivanju obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj,rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole.

CARNET izabrao deset škola koje će dobiti moderne učionice: Provjerite je li i vaša među njima

Dodaje, druga faza programa e-Škole je u tijeku i do kraja 2022. godine digitalno će biti transformirani nastavni i obrazovni procesi u svim školama. To bi, ističu iz CARNET-a, trebalo doprinijeti jačanju digitalnih kompetencija nastavnika i učitelja, a posredno i učenika, sve kako bi bili spremni za tržište rada 21. stoljeća, daljnje obrazovanje i cjeloživotno učenje.

– Pilot-projekt e-Škole pokrenut je 2015. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija, pojašnjavaju iz CARNET-a.

Do kraja 2022. u sve škole stižu bežične lokalne mreže

Ističu kako će u drugoj fazi programa e-Škole, a do kraja 2022. godine, u svim školama biti izgrađene bežične lokalne mreže s odgovarajućom aktivnom mrežnom opremom. Iz CARNET-a kažu kako će po dvije učionice u svakoj školi bit će opremljene modernom opremom, a svi nastavnici će dobiti prijenosna računala koja će im pomoći u primjeni suvremenih metoda poučavanja.

– Uspjeh pilot-projekta kojim smo obuhvatili 10 posto hrvatskih škola dao nam je vjetar u leđa i  pružio potrebno iskustvo kako bismo proveli drugu fazu programa te osigurali da i preostalih 90 posto škola još brže postigne visoku razinu digitalne zrelost. Pružajući školama i učiteljima ne samo infrastrukturu, već i digitalne usluge, sadržaj, obrazovanje i podršku, znatno smo doprinijeli lakšem i uspješnom prelasku s tradicionalnog načina poučavanja na online nastavu u Hrvatskoj što se pokazalo ključnim tijekom nedavnih izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, rekao je Goran Kezunović, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

Ukupna vrijednost pilot-projekta e-Škole je 306.851.518 kn, od čega je EU financiranje 193.688.730 kn (Europski fond za regionalni razvoj – EFRR) i 67.135.060 kn (Europski socijalni fond – ESF) te nacionalno sufinanciranje 46.027.727 kn.

Projekt e- Škole dobio nagradu Europske komisije: ‘Iznimno smo počašćeni i sretni’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap