Pretraga

Promocija na PFM-u: ‘Što vi mislite da Fakultet od studenata ne može uzeti više novca nego što su troškovi tiskanja diploma’

A- A+

Prvostupnici ili diplomanti na Pravnom fakultetu u Mostaru za promociju moraju izdvojiti 100 konvertibilnih maraka (oko 400 kuna), neovisno o tome hoće li istoj nazočiti ili ne. U spomenutu cifru ubraja se tiskanje diplome, dodaci na diplomu kao tri fotografije te troškovi organizacije promocije. No, i oni studenti koji ne žele ići na promociju plaćaju troškove njene organizacije i provedbe. Tajnica PFM-a Emilija Miletić, pak, u tome ne vidi ništa sporno jer smatra da bez ikakvih problema od studenata mogu uzeti više novca nego što je stvarni troška tiskanja diplome.

Na pojedinim zagrebačkim fakultetima tiskanje diplome, najam toge i kape za promociju studenti ne plaćaju, dok na nekim studijima ‘troškovi’ promocije sežu i do 700 kuna. Nakon što smo provjerili tko je rekorder u kamatarenju studenata među najpopularnijim fakultetima u metropoli, doznali smo da na Pravnom fakultetu u Mostaru prvostupnici i diplomanti koji ne žele prisustvovati promociji, svejedno moraju plaćati troškove organizacije i provedbe iste.

Izdvojeni članak

Kamatarenje studenata: Pretjerani troškovi za svečanu promociju na fakultetima

Fakultet uzima studentima više novca nego što su stvarni troškovi

– Što vi mislite da Fakultet od studenata ne može uzeti više novca nego što su troškovi tiskanja diploma? Pa treba organizirati promociju, rekla nam je tajnica Pravnog fakulteta Emilija Miletić. Dodala je kako rijetko tko od njihovih studenata ne dođe na svečanu dodjelu diploma zbog čega ih i ne odvajaju prilikom plaćanja troškova.

Objasnila nam je da određeni iznos od 100 konvertibilnih maraka (oko 400 kuna) ulazi tiskanje diplome, dodaci na diplomu, tri fotografije i troškovi organizacije promocije. No na upit zašto troškove organizacije i fotografije plaćaju i oni koji promociji neće prisustvovati, ponavljala je da se po pitanju plaćanja studenti ne odvajaju.

Screenshot objave PFM-a o uplati za izradu diplome

Nikad se nitko nije pobunio

Kako tajnica Miletić govori, po generaciji svega nekoliko prvostupnika ne dođe na promociju jer planiraju nazočiti svečanoj dodjeli diploma nakon pet godina studija. No, tih nekoliko studenata godinama uplaćuje veći iznos nego što je stvarna cijena tiskanja diploma.

– U 20 godina koliko sam na ovom Fakultetu, nikad se nitko nije pobunio zbog toga što uplaćaju 100 konvertibilnih maraka i kad neće biti prisutni na svečanoj promociji, za kraj nam je rekla Miletić.

Promocija na PFM-u: ‘Što vi mislite da Fakultet od studenata ne može uzeti više novca nego što su troškovi tiskanja diploma’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap