Pretraga

Pronađeno je cjepivo za mršavljenje

A- A+

Sve više ljudi diljem svijeta ima prekomjernu tjelesnu težinu, a bolesti povezane s debljinom sve su veći zdravstveni problem. Potaknuti tom činjenicom, znanstvenici provode najnoviju studiju koja procjenjuje učinkovitost cjepiva JH17 i JH18 u poboljšanju mršavljenja.

Keith Haffer iz Braasch Biotech LLC-a odlučio je testirati cjepiva JH17 i JH18 kako bi procjenio njihovu učinkovitost u mršavljenju. U studiji je sudjelovalo 20 miševa koje su prethodno hranili masnom hranom, prenosi Znanost.st.

www.naj.hr

Izdvojeni članak

Švicarci izmislili tabletu koja motivira za vježbanje

Proces mršavljenja u organizmu

Somatostatin inhibira djelovanje hormona rasta (GH) i faktora rasta
(IGF-1), a oboje ubrzavaju metabolizam i mršavljenje. Cijepljenje s modificiranim somatostatinom uzrokuje stvaranje protutijela na somatostatin, učinkovito uklanjajući ovu inhibiciju bez da se izravno miješa s hormonima rasta i naknadno povećava energetsku potrošnje i mršavljenje.

Potvrđena učinkovitost

Miševi su bili podjeljeni u dvije skupine. U prvoj su bili oni koji su
inducirani dijetom, dok su drugu činili miševi cijepljeni solnom
injekcijom. Obje skupine su bile hranjene prehranom koja je sadržavala
visoke masti osam tjedana prije početka studije te su istu hranu jeli
sljedećih šest tjedana koliko je trajalo testiranje.

Prve injekcije su ubrizgane na početku istraživanja, a pojačano cjepljenje se vršilo na 22. dan. Na kraju istraživanja, rezultati su pokazali da su oba cjepiva inducirala protutijela na somatostatin i značajno smanjila tjelesnu težinu bez utjecaja na normalne razine hormona rasta IGF-1 ili razinu inzulina.

– Ova studija pokazuje mogućnost liječenja pretilosti s cijepljenjem. Iako su potrebne daljnje studije da otkrijemo dugoročne implikacije tih cjepiva, liječenje ljudske pretilosti na ovaj način moglo bi osigurati liječnicima lijek protiv epidemije težine bez kirurške opcije, izjavio je Haffer.

Pronađeno je cjepivo za mršavljenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap