Pretraga

Pronalazak posla: Ostati ili otići iz zemlje?

A- A+


Izdvojeni članak

Zavod za zapošljavanje preporučio fakultetima smanjivanje upisnih kvota

Negdje daleko sve se čini kudikamo bolje, no je li uistinu tako?
Institut za istraživanje rada u Nürnbergu pokazuje kako jako često
imigranti zarađuju manje od svojih njemačkih kolega. Osobito ako
dolazite iz zemalja ex-Jugoslavije, čeka vas manja plaća i više
dokazivanja. Kao protuteža Facebook grupi ‘Mladi napustimo Hrvatsku’
javila se grupa ‘Mladi ne napustimo Hrvatsku’ koja zagovara ostanak u
Hrvatskoj i građenje boljeg sutra. Grije li bolje domaće ili tuđe sunce pitanje je na koje ćemo vam pokušati odgovoriti.

Nezaposlenost u Hrvatskoj raste iz dana u dan. U trenutku nastanka ovog teksta broj nezaposlenih, dostupan na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jest 371.062. Od tog broja trećina nezaposlenih otpada na mlade u rasponu od 15 do 29 godina. Najtragičnije u svemu je što brojka i dalje raste. Mladi ljudi su u dilemi: ostati u zemlji i čekati bolje sutra ili krenuti u ‘tuđinu’ u potrazi za izlazom iz tmurne stvarnosti.

Hrvatska ulazi u Europsku uniju za manje od šest mjeseci. Kada uzmemo u obzir Hrvatsku i članice EU-a, samo u Španjolskoj je veća nezaposlenost mladih nego kod nas. Zbog ovih negativnih trendova, u rujnu je pokrenuta grupa na Facebooku ‘Mladi napustimo Hrvatsku’, koja je do sada skupila gotovo 50 tisuća članova.

Izdvojeni članak

Hobiji koje možete pretvoriti u posao

U Njemačkoj smo građani drugog reda

Da emigrantima ne cvjetaju ruže pokazuju rezultati istraživanja Instituta za istraživanje rada u Nürnbergu koje pokazuje da su strani radnici najčešće potplaćeni u odnosu na domaće stanovništvo. Zemlja koja je jedina ostala potpuno stabilna u svom tržišnom sivilu prethodnih godina je  Njemačka koj ima jedne kriterije za domaće radnike, a druge za mnogobrojne doseljenike koji pristižu sa svih strana svijeta. Dok su primjerice radnici iz Austrije, Nizozemske ili Velike Britanije najčešće više plaćeni od Nijemaca za isti posao, ‘istočnjaci’ su uglavnom potplaćeni. No i tu nisu ujednačeni kriteriji.

Imigranti po dolasku u Njemačku, će uglavnom dobiti 64 posto prosječne plaće, koju će za isti posao dobiti Nijemac. Po ovom istraživanju razog jest nepoznavanje njemačkog jezika, neprilagođenost radne snage potrebama njemačkog tržišta, kao i manja kvalificiranost u odnosu na autohtono stanovništvo.

Dakako dosta toga ovisi o prirodi posla koju pojedinac obavlja, pa tako iz zemalja europskog Zapada uglavnom dolaze stručnjaci i specijalisti u različitim područjima, a s Istoka fizička radna snaga. Nama je posebno zanimljiva činjenica da primjerice Mađari i Česi odmah po dolasku u Njemačku imaju relativno dobra primanja, koja nadmašuju pridošlice iz primjerice Turske ili zemalja bivše Jugoslavije.

Najpoželjnija radna mjesta

Iako je Hrvatskoj poslovna klima daleko od idealne i  tisuće mladih sjedi kod kuće, postoje i neki ohrabrujući pokazatelji. Primjerice unatoč krizi na portalu Mojposao.hr objavljeno je 14 tisuća oglasa za posao. Stručnjaci s još jednog od specijaliziranih portala za objavu oglasa o traženju posla posao.hr, objavili su pet trenutno najpoželjnijih slobodnih radnih mjesta. Među njima su se našli voditelj prodaje oglasnog prostora u Salonu bankarske opreme Ozimec d.o.o. U top pet su se našao i posao u prevoditeljskoj agenciji Interpreta d.o.o.

Tvrtka Dolium d.o.o. ekskluzivni je zastupnik Paulner piva za Hrvatsku, te traži komercijalista. Na listi su se našli i posao u tvrtci Laser d.o.o. Ovo radno mjesto dostupno je za cijelu Hrvatsku. Ako imate visoku stručnu spremu iz elektrohnike ili srodnog područja, posao koji nudi tvrtka Montelektro d.o.o. moglo bi biti idealno za vas.

Iako nije puno, ovakve vijesti ipak raduju. Unaotoč tome što često stvari pokazuju da perspektive Hrvatskoj nema, činjenica je da ruže ne cvjetaju ni u inozemstvu. Brojka od 14 tisuća radnih mjesta pokazuje kako se stvari miču s mrtve točke te kako je potrebno dobro odvagnuti hoće li vas tuđe sunce ipak grijati bolje nego ovo naše hrvatsko.

Pronalazak posla: Ostati ili otići iz zemlje?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap