Pretraga

Propale Šustarove ideje: Prijevoz će se sufinancirati po starom modelu

Jedan od prvih poteza bivšeg ministra Šustara koji je u javnosti izazvao veliku buru, bilo je smanjenje sredstava za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca. Odluka da se sufinanciranje smanji sa 75 na 50 posto trebala je biti odgođena do početka ove školske godine, kada bi se sredstva dodjeljivala ovisno o dohodovnom cenzusu. Ipak, ta je ideja propala, barem do lipnja 2017. do kada Vlada nastavlja s dosadašnjim modelom sufinanciranja prijevoza.

S novim modelom subvencioniranja prijevoza ipak se kreće najesen

U ožujku nakon rebalansa proračuna za 2016. najavljeno je kako se sufinanciranje učeničkog prijevoza spušta sa 75 na 50 posto. Odluka je to koju je Šustar odgodio, kako je tada govorio do jeseni, kada se trebalo uvesti sufinanciranje karata prema dohodovnom cenzusu. To je trebalo značiti da visina subvencije koju daje Ministarstvo ovisiti o visini dohotka po članu kućanstva, a oni socijalno ugroženiji ostali bi neoštećeni.

Da je plan bio ozbiljan, dokazuje i činjenica kako je u tu svrhu Ministarstvo pokrenulo online Sustav prijevoz učenika srednjih škola, u kojeg su se učenici tijekom ljeta prijavljivali. Ministarstvo bi putem podatka o OIB-u članova kućanstva, a povezivanjem na sustav za razmjenu podataka o dohocima i primicima u Poreznoj upravi, tako došlo do podatka o prihodima.

Ipak, čini se kako su sa Šustarom iz Ministarstva otišle i njegove ideje pa je i plan o sufinanciranju prijevoza prema visini dohotka otišao u vjetar. Vlada je donijela odluku o sufinanciranju učeničkog prijevoza za 2017., prema kojoj se sve do lipnja nastavlja po dosadašnjem modelu.

Prijevoznici s milijunima koje dobivaju iz proračuna mogu činiti što žele

– Pravo na sufinanciranje 75% troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i u prethodnom razdoblju, ostvaruju učenici koji su u školskoj godini 2016./2017. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta odnosno boravišta do adrese škole iznosi više od 5 kilometara.Učenicima članovima kućanstava koja su korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, financirat će se 100% cijene mjesečne učeničke karte, javljaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dobra vijest je da niti strukovnjaci koji većinu nastave pohađaju u praktičnom obliku, neće ostati zakinuti.

– Učenicima u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi te drugim strukovnim programima sa stručnom praksom, sufinancirat će se odnosno financirati mjesečna karta, odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja praktične nastave i vježbi te stručne prakse u mjesecu uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.

Propale Šustarove ideje: Prijevoz će se sufinancirati po starom modelu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap