Pretraga

Prosječan Hrvat živi kraće od svojih susjeda u regiji

A- A+

Američka obavještajna agencija CIA objavila je objavila je tablicu očekivane životne dobi za 222 zemlje svijeta. Najduže se živi u Monaku, najkraće u Čadu. Hrvati su na 83. mjestu sa skoro 76 godina očekivane životne dobi, ispred nas su Bošnjaci Albanci i Slovenci, a iza Makedonci i Srbi.

Najpoznatija svjetska obavještajna  agencija CIA na svojoj internetskoj stranici CIA World Factbook objavila je statistički pregled očekivane životne dob u 222 zemlje svijeta.

Očekivana životna dob Hrvata je 75.99 godina i nalazi na 82. mjestu. CIA predviđa duži životni vijek našim susjednima. BiH se nalazi na 45. mjestu (78.96), Albanija na 62. mjestu (77. 59) i Slovenija na 63. mjestu (77.48). Kraće od nas u regije žive samo Makedonci koji su na 89. mjestu (73.36) i Srbi koji su na 102.mjestu (74.56).

Uz nekoliko razvijenih južnoazijskih zemalje, Australiju i Kanadu, gornjim dijelom ljestvice očekivano dominiraju zemlje Zapadne Europe. Prema CIA-inim očekivanjima, najduže će živjeti stanovnici malenih razvijenih zemalja. Na uvjerljivom prvome mjestu nalazi se kneževina Monako s očekivanom životnom dobi od 89,68 a u prvih deset još se nalaze Makao, San Marino, Andora, britanski departman Guernsey i Hong Kong.

Dno tablice okupirale su afričke zemlje s Čadom na posljednjem mjestu s očekivanom životnom dobi od 48,69 godina. U posljednjih 40 mjesta na tablici nalaze se samo dvije države izvan Afrike, to su Afganistan na 218. i Haiti na 184. mjestu.

Očekivani životni vijek prosječan je broj godina koji će živjeti određena grupa ljudi rođenih iste godine, ako stopa smrtnosti ostane konstantna kroz godine. Očekivani životni vijek neke zemlje može se smatrati dobrom pokazateljom opće kvalitete života u nekoj zemlji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap