Pretraga

Prosvjed svih profesora 11. listopada, najavljuju i štrajk

A- A+

Nakon što se na referendumu u školama diljem zemlje više od 90 posto profesora izjasnilo protiv prijedloga Vlade i rezova u obrazovanju, za 11. listopada najavljuju prosvjed. Osim profesora prosvjedovat će i zaposleni u zdravstvu i drugim sindikatima. – Učitelje se stalno gazi, kao da se želi uništiti obrazovanje, kazao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Podsjetimo, na referendumu na koji je izašlo više od 60 tisuća zaposlenika u hrvatskome školstvu iznad 90 posto sindikalista izjasnilo se protiv izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

Izdvojeni članak

Nema škole u rujnu? Profesori prijete štrajkom zbog plaća

Prosvjed koji bi se trebao održati 11. listopada na Trgu Francuske republike, Trgu bana Jelačića i Trgu sv. Marka u Zagrebu navodno će pohoditi više tisuća ljudi iz sustava prosvjete, zdravstva i drugih sindikata. – Ta brojka bi se mogla popeti i na dvadeset tisuća ukoliko se sindikalistima pridruže i građani, kazao je danas Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.

– Ova školska godina neće biti godina socijalnog mira, prosvjed je tek prva u nizu akcija, a ove jeseni organizirat ćemo i štrajk, dodao je Ribić.
Pozvani su svi građani da se pridruže nezadovoljnim prosvjetarima i medicinarima, jer je to ‘simbol protivljenja pogrešnoj i štetnoj politici koja nije u interesu članova sindikata i većine građana’.

Sustavno uništavanje obrazovanja

– Ovo više nije samo pitanje smanjenja plaća nego nego uništavanja učitelja i stručnih suradnika, nositelja obrazovnog sustava, primjetio je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Laktašić navodi da je očito da se žele uništiti obrazovanje i perspektiva. Pozvao je zato sve mlade da ne odlaze u inozemstvo, već da im se pridruže u prosvjedu i pokušaju prisiliti vlast da stvori uvjete za njihov ostanak, ali i opstanak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap