Pretraga

Provedena velika anketa, gotovo 80 posto maturanata kaže da će glasati na izborima 2024.

A- A+

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo je rezultate projekta koji se provodi od 2018. godine u srednjim školama diljem zemlje ‘I moj glas je bitan!’. Kroz njega se radi edukacija učenika o važnosti glasanja na izborima. Sada su, uoči super izborne 2024., objavili kako je skoro 80 posto učenika izjavilo kako planiraju izaći na izbore.

izbori

Foto: Arnaud Jaegers; Unsplash

Skoro 1.700 maturanata sudjelovalo je u projektu ‘I moj glas je bitan!’ koji provodi Državno izborno povjerenstvo svake školske godine još od 2018. Ove školske godine učenici završnih razreda prolazili su kroz razne edukacije kako bi se upoznali s važnošću izlaska na izbore, posebice iz perspektive mladih birača.

– Cilj je bio upoznati ih s izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, i to s posebnim naglaskom na izbore koji bi se trebali održati tijekom 2024. – izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbore zastupnika u Hrvatski sabor i izbore za predsjednika Republike Hrvatske, stoji u DIP-ovom priopćenju.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

Na edukacijama tijekom školske godine 2022./2023. sudjelovao je ukupno 1.662 učenika, a prema anketi koju su ispunjavali pokazalo se i koliko njih namjerava glasovati na izborima iduće godine.

– Njih nešto više od 78 posto namjerava glasovati na izborima koji bi se trebali održati u 2024. te njih čak 74 posto smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora. Posebno nas veseli podatak da čak 90% ispitanih učenika navodi da ih je ova edukacija upoznala sa osnovama izbornog sustava te o važnosti sudjelovanja na izborima, objavili su iz DIP-a.

Izdvojeni članak
studentski izbori rektorat

Mislite li i vi da su studentski predstavnici ‘ekspoziture stranačkih podmladaka’? Pričali smo sa stručnjacima

Dodali su i kako se provedba ovog projekta planira nastaviti i iduće školske godine kod učenika završnih razreda srednjih škola. Inače, uoči studentskih izbora 2021., sadašnji prodekan za znanost na Bernaysu Marko Kovačić komentirao je izlaznost mladih i na ‘običnim’ izborima.

Rekao nam je kako se ne može sa sigurnošću govoriti o izlaznosti mladih na izborima jer DIP, koji provodi ranije navedeni proijekt – o tome ne vodi statistiku, odnosno ne vodi evidencije prema demografskim skupinama. Ali, dodao je, neka straživanja pokazuju da mladi o izlaznosti uglavnom ne odudaraju od ostalih dobnih skupina.

Copy link
Powered by Social Snap