Pretraga

Proveli smo dan u srednjoj školi u Zagrebu koja ima potpuno drugačiju nastavu

A- A+

Kad bismo vas pitali da osmislite svoju idealnu školu, kako bi ona izgledala? Bi li možda nastava počinjala kasnije? Ili bi veliki odmor trajao duže? Točno takva škola i postoji u Zagrebu, a osim ovih inovacija, u svoju nastavu su uveli i brojne druge. Riječ je o Privatnoj klasičnoj gimnaziji. Posjetili smo ih i razgovarali s njima te doznali više o njihovom načinu rada.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Privatna klasična gimnazija (PKG) smještena je u Zagrebu. Osnovana je 1994. godine i od tada je postala jedna od najpoznatijih privatnih srednjih škola u zemlji. Program klasične gimnazije i klasični jezici koje učenici imaju sve četiri godine su, kako sami kažu, srce škole i ono što dijele s drugim sličnim školama. No, način na koji taj program izvode je ono što ih posve razlikuje od drugih. Za početak, nastava je puno sličnija onoj na fakultetu nego tipičnoj srednjoškolskoj nastavi. PKG-ovci to nazivaju ‘blokovska nastava’ unutar koje su, objasnili su nam, predmeti podijeljeni u tri grupe.

Prva grupa su kontinuirani predmeti u koje spadaju strani jezici, Matematika i Tjelesni, a njih učenici imaju svaki tjedan. Druga grupa su takozvani blokovski predmeti. Oni se izvode u blokovima, odnosno kroz četiri tromjesečja. U svakom bloku učenici slušaju određene predmete, a nakon što blok završi, prelaze na druge. Blokovski su predmeti Fizika, Kemija, Biologija, Povijest, Geografija, Informatika, Sociologija i Filozofija. Za kraj, tu su polugodišnji predmeti koji se izvode u samo jednom polugodištu: Glazbena i Likovna umjetnost, Etika/Vjeronauk, Logika, Psihologija te Politika i gospodarstvo.

– Svrha ovakve nastave je rasterećenje učenika što omogućuje veću fokusiranost na određene predmete, ulazak u sadržajnu dubinu i efikasnije vrednovanje, objasnili su nam iz škole.

Učenici PKG-a | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Nastava počinje u 9 sati, a izbor izvannastavnih aktivnosti je stvarno bogat

Ravnoteža nastave jezika, društvenih, humanističkih i prirodoznanstvenih predmeta osnovno je načelo u Privatnoj klasičnoj gimnaziji. Obvezne predmete nadopunjava fakultativna nastava okrenuta drugom stranom jeziku, ali i velik broj izvannastavnih aktivnosti kojima učenici razvijaju svoje talente. Tu su debatna, prevodilačka ili filmska grupa, školski band, učenje gitare, domaćinstvo, planinarska i arheološka sekcija te druge grupe. Osim toga, iz škole ističu kako često organiziraju posjete kazalištima i koncertima te gostovanja stručnjaka koji učenicima govore o znanosti, medicini, umjetnosti i ekologiji.

Ne samo da učenici PKG-a nastavu slušaju gotovo kao studenti, već se i njihov prosječni dan u školi posve razlikuje od onog drugih učenika. Nastava počinje svakog dana u 9:00 sati, a prethode joj Mentorske minute – svakodnevni petnaestominutni razgovor s razrednikom. Prvi dio radnog dana učenika traje do 13:15, objasnili su nam iz škole, a tada slijedi veliki odmor koji traje 45 minuta. Nastava traje do 16:25, a raspored je složen tako da učenici u školi odrade gotovo sve obveze pa kući ne nose puno zadaće.

@srednja_hr Jeste li znali da postoji ovakva srednja škola? Riječ je o Privatnoj klasičnoj gimnaziji @privatnaklasicna. Posjetili smo ih i razgovarali s njima te doznali više o njihovom drugačijem načinu rada. Članak pronađite na portalu srednja.hr! #pkg #privatnaklasicnagimnazija #zagreb #srednjaskola #srednjahr #skola #hrvatska #ucenici #klasicnagimnazija #latinski #grcki ♬ Countless – Official Sound Studio

Učenje kroz istraživački, umjetnički rad i nastavu na putu

Kako bi nastava bila što zanimljivija, dva puta godišnje održavaju tjedan otvorene nastave kada nema klasičnih satova, već se radi u radionicama. Svaki tjedan otvorene nastave ima temu koju učenici odaberu i obrađuju kroz istraživački i umjetnički rad, posjete ustanovama i na druge načine. Osim toga, jednom u polugodištu svi učenici odlaze na nastavu na putu. Tjedan dana putuju, usvajaju znanja i vještine izvan učionice te uče o prirodi i kulturi. Naravno, važan dio ove nastave je i međusobno druženje.

– Osnovna je svrha tjedna otvorene nastave omogućiti učenicima da zadovolje one svoje interese koji ne mogu biti zadovoljeni unutar redovne nastave. Tijekom nastave na putu, učenici rade na individualnim i grupnim zadacima radi usvajanja različitih vrsta znanja kao i različitih kognitivnih, komunikacijskih i socijalnih vještina. Putuje se na Kvarner, u Istru, Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Slavoniju i Baranju, te na kraju u Rim i u Grčku, ispričali su nam iz PKG-a.

PKG je jedna posve drugačija klasična gimnazija | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Tko se može upisati?

Na kraju, ova se škola razlikuje i po načinu na koji nastavnici pristupaju učenicima. Odnos između nastavnika i učenika je otvoren i osoban, jer osim što ih žele naučiti školskom gradivu, jednako im je važno da učenici razviju osobnu odgovornost, suradljivost, solidarnost i poštivanje različitosti, rekli su nam. Učenici podršku dobivaju od svih nastavnika, a posebno od svojih mentora i školske psihologinje.

– Nastavnici i mentori Privatne klasične gimnazije ne osiguravaju samo stručno i kreativno poučavanje već učenicima i njihovom učenju pristupaju s uvažavanjem i potporom kako bi njihov razvoj i rast bio cjelovit, istaknuli su iz škole.

Privatnu klasičnu gimnaziju mogu upisati svi učenici koji su završili osnovnu školu. PGK ne propisuje minimalni broj bodova već provodi klasifikacijski postupak kojemu je glavni cilj ustanoviti motiviranost, spremnost i interes učenika za njen program. Više o školi i upisima doznajte ovdje. Nedavno su objavili i veliku novost – otvaraju i osnovnu školu koja će se također provoditi po inovativnom programu koji uključuje klasične jezike. O tome smo pisali, a više pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak
učionica razred

Otvara se nova osnovna škola u Zagrebu: Bit će potpuno drugačija od ostalih, a prijave kreću već sada


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privatne klasične gimnazije