Pretraga

Provjerite do koje dobne granice se samo možemo naučiti odgovornosti

A- A+

Prema doktoru Stevenu Stosnyu djeca se samo do 13 godine mogu efikasno učiti odgovornom ponašanju. Ulaskom u pubertet posljedice loših navika postaju sve teže i bolnije. Obrasce ponašanja mladi uče promatranjem svojih uzora, a prodike roditelja uglavnom na njih i nemaju neki pozitivan utjecaj.

imgarcade.com

Ljudi se ne rađaju odgovornima te takvo ponašanje djeca mogu naučiti od svojih roditelja ili kroz posljedice svojih postupaka što je uglavnom i bolniji način. Odgovorno se ponašanje može relativno lako naučiti do 13 godine života, a u trenutku kada se uđe u tinejdžersko razdoblje posljedice postaju sve teže i ozbiljnije, napisao je psiholog Steven Stosny za psychologytoday.com.

Izdvojeni članak

Znanstvenici otkrili zašto tinejdžeri imaju emocionalne ispade i loše ponašanje

Odgovornost povećava moć i privilegije

Djeca već u ranijoj dobi moraju naučiti da moć i privilegije dolaze zajedno s odgovornosti. Sloboda i prava  zagarantirana su zakonom, ali poštovanje i povjerenje se mora zaslužiti. Laganje, izmotavanje, varanje i slične stvari sankcionirati će i vršnjaci, a ne samo stariji autoriteti.

Doktor Stosny objasnio je kako se tinejdžeri često osjećaju nemoćno i zbog toga ih je potrebno što prije  naučiti da uvijek imaju mogućnosti utjecati na svoj život. Važno ih je unaprijed upozoriti koliko gube u situacijama kada ne izvršavaju svoje obaveze ili proizvode razno razne nepodopštine.

Izdvojeni članak

Evo kakva je kultura ponašanja u pojedinim europskim zemljama

Ponašanje roditelja ima veći utjecaj od verbalnog podučavanja

Obrasce ponašanja mladi uče promatranjem odraslih, a ne verbalnim prodikama njihovih roditelja. Pri tome dječaci pobliže promatraju muškarce, a djevojke žene.

Ponašanje roditelja ili drugih uzora mladi će vrlo brzo preslikati i početi se ponašati prema njihovom modelu. Za sve koji svoju djecu ne žele naučiti toj negativnoj navici moraju se ponašati odgovorno u svim situacijama pa čak i kada sami pogriješe.

Copy link
Powered by Social Snap