Pretraga

Provjerite hoćete li upisati željenu školu: Ažurirali smo kalkulator bodova za upis u srednju

A- A+

Kalkulator bodova za srednju školu, kao i predstavljanje škola, dva su važna alata koja učenicima na kraju osnovne škole pomažu donijeti važnu odluku o nastavku školovanja. Oba su nastala u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Kalkulator smo nedavno osvježili novim podacima koji pokazuju informacije o upisima u škole za zadnjih pet godina.

kalkulator bodova srednja.hr

Ažurirali smo kalkulator bodova za upise u srednju školu | Foto: srednja.hr

Aktualna školska godina se polako ali sigurno bliži svom velikom finalu, a za osmaše diljem zemlje to znači samo jedno: upisi u srednju školu su sve bliže. Možda ste već odabrali srednju školu svojih snova i pitate se imate li dovoljan prosjek da upadnete, a možda još niste sigurni koju točno školu želite upisati. Obje dileme su nam dobro poznate stoga smo razvili alate koji će vam pomoći sa svakom.

Kalkulator bodova za srednju školu razvili smo u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Riječ je o alatu koji će za vas preračunati prosjeke ocjena iz osnovne škole u bodove za upis srednje. Nakon što odaberete željenu srednju školu i program koji želite upisati, dobit ćete informacije o bodovima koji su bili potrebni za upis prethodnih godina.

kalkulator bodova srednja_primjer 2

Primjer informacija o bodovima koji su bili potrebni za upis u odabranu školu unazad 5 godina | Foto: screenshot; srednja.hr

Kako koristiti kalkulator bodova?

Novost je da je kalkulator bodova sada osuvremenjen najnovijim podacima i prikazat će vam informacije s upisa posljednjih pet godina. Nakon što unesete informacije o vašim prosjecima ocjena, doznat ćete minimalni, maksimalni i prosječni broj bodova ostvaren na upisima u odabranu školu unazad pet godina. Također, nakon što upišete svoje prosjeke ocjena i kalkulator ih preračuna u bodove, sustav će izračunati i koliko ste uspješniji ili manje uspješni od prosječnog kandidata za tu školu. Ponudit će vam i popis škola koje možete upisati s ostvarenim brojem bodova. Odgovore na sva često postavljana pitanja oko korištenja kalkulatora bodova za upise u srednje škole pronađite ovdje.

kalkulator bodova za srednju

Primjer izračuna bodova za upis u srednje škole | Foto: screenshot; srednja.hr

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić istaknuo je kako ovim projektom učenicima žele olakšati upise te ih potaknuti na postizanje što boljih rezultata.

– Kalkulator bodova je postao nezaobilazan alat za učenike osnovnih škola koji se pripremaju za upise u željene srednje škole jer se svake godine nadograđuje aktualnim podacima. Županije, kao osnivači velikog broja škola u Republici Hrvatskoj, kontinuirano potiču jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu, rekao je Marušić.

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

‘Zbog njega sam se upisao’

Ako i dalje niste posve sigurni u to koja je škola za vas najbolji izbor, dostupan vam je i naš drugi alat koji je povezan s kalkulatorom bodova – online predstavljanje škola. Ovaj alat je također nastao u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, a pružit će vam osnovne informacije koje vam trebaju za donošenje odluke o upisu škole.

Doznat ćete, primjerice, povijest škole, uvjeti upisa, izvannastavne aktivnost i projekti, natjecanja, a možete pogledati i fotografije i video materijale škola. Rezultati se mogu filtrirati po nekoliko vrijednosti. Možete pretraživati škole u kategorijama javnih i privatnih škola, a možete i pogledati sve škole po gradovima u kojima su smješteni. Učenik s kojim smo razgovarali o ovim alatima nam je potvrdio da su mu kalkulator bodova i predstavljanje škola zaista korisni.

– Da koristio, zbog njega sam se upisao! Kalkulator mi je pomogao da se upišem jer je bio najbolji izbor za to. Isto tako sam na vašem portalu gledao gdje se mogu upisati s tim bodovima i upao sam u upravnu, izjavio je učenik.

Prošle godine kalkulator bodova za upis u srednju korišten preko 570.000 puta, a online predstavljanju škola pristupano je blizu 58.000 puta. To pokazuje da su ovi alati mnogim učenicima pomogli donijeti odluku o izboru buduće škole.