Pretraga

Provjerite za koga sve možete glasati na predsjedničkim izborima za dva tjedna

A- A+

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju 22. prosinca. Svi koji do tog dana napune 18 godina imaju pravo glasa na ovim izborima. Uvjet za kandidaturu bilo je prikupljanje najmanje 10.000 potpisa, a Državno izborno povjerenstvo koje provodi izbore objavilo je kome je sve to pošlo za rukom. Tako je u utrku za predsjedničku poziciju službeno krenulo 11 kandidata.

montaža: srednja.hr

Za nešto više od dva tjedna održava se prvi krug predsjedničkih izbora. Državno izborno povjerenstvo službeno je potvrdilo kandidature za 11 osoba.

Na izborima 22. prosinca građani tako mogu glasati za sljedeće kandidate:

Kolinda Grabar-Kitarović

Trenutna predsjednica, HDZ-ova kandidatkinja, osnovnu školu završava u Rijeci, nakon čega odlazi na srednjoškolsko obrazovanje u Los Alamos u SAD. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je engleski i španjolski jezik 1993., a 2015. je upisala poslijediplomski studij na FPZG-u.

Izdvojeni članak

Škoro na izletima svira gitaru, a Kolinda pjeva: Ovo je razred predsjedničkih kandidata

Zoran Milanović

Bivši premijer, kandidat SDP-a. Nakon osnovne škole upisao je srednju školu Centar za upravu i pravosuđe (CUP). Pravni fakultet u Zagrebu upisao je 1985. godine. Ondje mu je dodijeljena rektorova nagrada nakon iznimnog uspjeha koji je ostvario na natjecanju iz međunarodnog prava u Den Haagu. Na Flamanskom Sveučilištu u Belgiji magistrirao je pravo, a potom u Bruxellesu završio i poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava 1998.

Miroslav Škoro

Hrvatski glazbenik koji je u prošlosti bio član HDZ-a te njihov saborski zastupnik. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, nakon čega upisuje Višu građevinsku školu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, smjer marketing te je na istom fakultetu doktorirao 2017.

Mislav Kolakušić

Završio je Srednju upravnu školu u Zagrebu. U istome gradu upisuje Pravni fakultet koji završava 1997. godine te započinje svoju karijeru u sudstvu. Godine 2000. položio je pravosudni ispit.

Dario Juričan (Milan Bandić)

Redatelj Dario Juričan aka Milan Bandić germanistiku i komparativnu književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, Filmmaking program završio je na London Film Academy, stoji u njegovoj biografiji. Pokretač je filmskih magazina Filmonaut i Point Blank te je sudjelovao na Berlinale Talent Campusu.

Izdvojeni članak

Predsjednički izbori su pred vratima: Studenti jednostavno mogu promijeniti biračko mjesto

Dejan Kovač

Postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih znanosti na Woodrow Wilson Školi međunarodnih odnosa na Sveučilištu Princeton. Završio je prirodoslovno-matematičku gimnaziju te upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojemu je diplomirao, a kasnije i magistrirao. Nakon magisterija odlučio upisati i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu, a potom odlazi na prestižni institut CERGE-EI u Prag na kojemu je stekao magisterij i doktorat. Svoje je visoko obrazovanje financirao na temelju stipendija koje su mu dodijeljene za postignute izvrsne akademske rezultate.

Katarina Peović

Kandidatkinja Radničke fronte. Od 2005. radi na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Završila je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na istome magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija.

Dalija Orešković

Srednju školu (XII. gimnaziju) završila je 1995. godine u Zagrebu. Potom upisuje Pravni fakultet na Sveučilištu u Zagrebu na kojemu je diplomirala 2000. Godinu nakon toga upisuje postdiplomski studij europskoga prava na Pravnom fakultetu. Pravosudni ispit položila je 2003. godine te je ubrzo bila uvrštena u popis odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore.

Izdvojeni članak

Naši političari na Instagramu: Glume da su jako sretni, ali su uglavnom strašno dosadni

Ivan Pernar

Bivši član Živog zida, trenutno predsjednik stranke Stranka Ivana Pernara. Osnovnu školu i srednju (X. gimnaziju) završio je u Zagrebu. Preddiplomski stručni studij sestrinstva završio je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te stekao zvanje višeg medicinskog tehničara.

Anto Đapić

Kandidat stranke Desno. Nakon što je gimnaziju ”Braća Ribar” završio 1973. godine u Osijeku, Anto Đapić u istome gradu upisao je Pravni fakultet koji je završio i stekao zvanje diplomiranoga pravnika 1983.

Nedjeljko Babić

Predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca.  Porijeklom je iz Klanjca, a rođen je 1968. godine.

Za gore navedenih 11 kandidata i službeno je započela izborna promidžba koja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. prosinca kada nastupa izborna šutnja. U slučaju da na dan izbora nećete biti u mjestu prebivališta, preko sustava e-građani možete jednostavno promijeniti biračko mjesto o čemu više možete pročitati ovdje.

Dodajmo još da smo svim predsjedničkim kandidatima uputili set istih 7 pitanja o mladima i obrazovnom sustavu te ćemo ih po primitku objaviti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap