Pretraga

Provjerite koja su zanimanja najtraženija u Hrvatskoj tijekom 2018. godine

Unatoč različitim vanjskim i unutarnjim čimbenicima, neke se stvari na hrvatskom tržištu rada ne mijenjaju, a teško i da hoće u bliskoj budućnosti. Značajan utjecaj sezone, diktira i kompletnu krvnu sliku potreba za djelatnicima pa su se tako prema izvještajima HZZ u tijeku prva tri mjeseca 2018., ponovno najviše tražili radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Činjenica da je u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima trenutačno (24. travnja) na burzi otvoreno 2.604 oglasa za posao, ukazuje na činjenicu da će potrebe za ugostiteljskim i turističkim djelatnicima, biti ogromne i u predstojećem periodu.

Osim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane , najviše se djelatnika u prvom tromjesečju 2018. tražilo u trgovini na veliko i malo.

Ukupno se u ove dvije grane tražilo 13.836 djelatnika, i to uglavnom konobara, sobarica, čistača, kuharica, prodavača, sobarica, kuhinjskih radnika, pomoćnika kuharima i konobarima, ali i recepcionarki te turističkih animatorica.

Unatoč velikim potrebama za radnom snagom u sezonskim djelatnostima, tijekom prvog tromjesečja u ugostiteljstvu i trgovini na veliko i malo zaposlene su tek 4.984 osobe s evidencije HZZ-a.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima radno mjesto je pronašlo 1.529 osoba, a najviše u sljedećim djelatnostima: administrativno i pomoćno uslužnoj – 435, umjetnosti, zabavi i rekreaciji – 226, prerađivačkoj – 218, prijevozu i skladištenju – 197, prijevoz i skladištenje -32, građevinarstvu – 27.

Pogledamo li trenutačnu evidenciju s hrvatske burze (24. travnja), među deset najtraženijih zanimanja prevladavaju ona ugostiteljska. Tek za jedno od njih trebate imati visoku naobrazbu, a radi se o diplomiranim ekonomistima, kojih ima mnoštvo na tržištu rada, ali ih se konstantno puno i traži.

Uz uslužna i ugostiteljska zanimanja, unutar kojih su trenutno otvorena 2.604 oglasa za posao, najviše je djelatnika potrebno u jednostavnim prodajnim i uslužnim zanimanjima (otvoreno 989 oglasa za posao) te u trgovačkim i srodnim zanimanjima, unutar kojih se u ovom trenutku traži 938 djelatnika.

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj na 24. travnja:

  • Konobar
  • Prodavač
  • Kuhar
  • Čistačica
  • Pomoćni kuhar
  • Kuhinjski radnik
  • Vozač
  • Zidar
  • Medicinska sestra
  • Diplomirani ekonomist
Provjerite koja su zanimanja najtraženija u Hrvatskoj tijekom 2018. godine
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap