Pretraga

Provjerite koje od devet vrsta inteligencije imate

A- A+

Howard Gardner, profesor s Harvarda razvio je teoriju da svaki čovjek nema samo jednu vrstu inteligencije, već ih može imati više – čak devet.

Prema teoriji profesora s Harvarda, dr. Howarda Gardnera, ne može se samo na jedan način konstatirati je li netko pametan ili nije, već svaka osoba u sebi nosi niz različitih sposobnosti koje je Gardner svrstao u devet vrsta inteligencije.

Izdvojeni članak

Kako seks utječe na inteligenciju

Prema ovom profesoru, inteligencija nije fiksna, već se razvija, što je dobra vijest. Ipak, loša je stvar št ljudski mozak ima razvojne faze u kojim se određene vrste inteligencije lakše i brže razvijaju. Portal care2 donosi svih devet vrsta inteligencije.

Lingvistička

Lingvističku inteligenciju karakterizira naglašeno zanimanje prema riječima i jeziku, pismeno i usmeno izražavanje, objašnjavanje ideja jezikom te razumijevanje povezanosti između komunikacije i namjere.

Logičko – matematička

Ova inteligencija obuhvaća otkrivanje obrazaca, znanstveno razmišljanje, analizu problema, izvođenje matematičkih operacija te razumijevanje odnosa između uzroka i posljedice.

Glazbena

Glazbena inteligenciju omogućuje bolje glazbene sposobnosti, svjesnost i uživanje u primjeni zvukova, prepoznavanje tonaliteta i ritmičkih obrazaca, kao i razumijevanje odnosa između zvuka i osjećaja.

Tjelesno – kinestetička

Ovu vrstu inteligencija karakterizira koordinacija tjelesnih pokreta, izražvanje sebe i svojih sposobnosti korištenjem tijela, fizička spretnost i okretnost, kao i lako učenje fizičkih vještina.

Izdvojeni članak

Saznajte jeste li emocionalno inteligentni

Prostorna

Prostorna inteligencija kod osobe primjećuje se kod učenja i razmišljanja u slikama, boljem pamćenju lica nego imena, slikovitoj mašti i eskpresiji, razumijevanja odnosa između slike i njenog značenja i između prostora i efekta.

Interpersonalna

Interpersonalna inteligencija omogućuje zapažanja osjećaja kod drugih ljudi, sposobnost da se uspostavi komunikacija s drugima, tumačenje ponašanja i komunikacije, razumijevanje odnosa između ljudi i stanja u kojima se nalaze.

Intrapersonalna

Intrapersonalna inteligencija očituje se u samosvjesnosti, samorazumijevanju, razumijevanju vlastitih potreba i mogućnosti te introspekciji.

Prirodna

Prirodna inteligencija kod osoba omogućuje da primjećuju prirodu gdje god se nalaze, pamte detalje mjesta na kojima su boravili, volje biljke i životinje te ih prepoznaju. Također brinu o okolišu, uživaju u pješačenju ili kampiranju, imaju sposobnost razumijevanja različitih situacija te se u njima dobro snalaze.

Duhovna

Duhovna inteligencija znači osjetljivost i zanimanje za dublja pitanja o ljudskoj egzistenciji, shvaćanju života i drugim, malo ‘težim’ pitanjima.

Bitno je naglasiti da svaki pojedinac ima svaku od ovih devet vrsta inteligencije, no one su u nama različito zastupljene.

Provjerite koje od devet vrsta inteligencije imate
Share via
Copy link
Powered by Social Snap