Pretraga

Provjerite koje promjene očekuju korisnike stručnog osposobljavanja za rad

A- A+

Već se nekoliko dana po medijima šuška o promjenama vezanim uz mjere aktivne politike zapošljavanja, među kojima je i ona o povećanju naknade korisnicima. Jučer je na sjednici Vlade iznesen i prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja, a velike promjene očekuju i SOR-ovce.

Foto: Srednja.hr

Kako piše poslovni.hr, na jučerašnjoj sjednici Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, predstavio je prijedlog izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja.

Izdvojeni članak

Naknada za stručno osposobljavanje povećava se za 220 kuna

Glavne ciljane skupine na koje je usmjereno redefiniranje mjera aktivne politike zapošljavanja su mladi, a naglasak je stavljen na mjeru stručno osposobljavanje za rad.
Iako je i sada mjera dostupna osobama sa srednjom stručnom spremom, vladajući će mjeru nastojati učiniti dostupnijom toj skupini, odnosno uključiti veći broj takvih osoba u mjeru.

Proširiti bi se trebala i dobna skupina koja će imati priliku koristiti mjeru, pa će postati dostupna svima do navršene 30 godine života.
Ćorić je ovom prilikom istaknuo, a prenosi poslovni.hr, kako će korisnici te mjere imati pravo na novčanu naknadu u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, a predviđa se i naknada troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita, koju su do sada pokrivali poslodavci ili sami polaznici osposobljavanja.

Uz sve navedeno, poslodavcima se za osobe koje se stručno osposobljavaju zabranjuje noćni rad te rad nedjeljom, blagdanom i drugim neradnim danima.

– Namjera nam je da se već početkom ožujka krene s provedbom mjera, kazao je Ćorić, prenosi poslovni.hr.

Copy link
Powered by Social Snap