Pretraga

Provjerite koliko ima mjesta za učenike u srednjim školama i što sve treba za upis

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, donijelo je Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. U javnim školama ima mjesta za 46.427 učenika u 2.077 razrednih odjela. Usporedimo li to s prethodnom godinom, u ovoj je godini 1.701 upisno mjesto manje. Uzmemo li da je po novoj Odluci prosječno 22 učenika po razredu, dolazimo do podatka kako će se u odnosu na prethodnu godinu, u Hrvatskoj upisati 77 razreda manje. Dakako razlog svemu ovome je manji broj učenika koji završavaju osnovnu školu zbog iseljavanja i dugotrajno niskih stopa nataliteta.

Treba reći i da je Ministarstvo, uvažilo obje primjedbe Grada Zagreba, koje su upućene tijekom trajanje javne rasprave o Nacrtu Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.

Izdvojeni članak

Nova pravila upisa u srednje: Provjerite što je sporno te kada kreću upisi

Prijedlozi usvojeni

Obje primjedbe su bile tehničkog karaktera. Prva se ticala toga da se prijave kandidata s teškoćama u razvoju za jesenski rok, pomaknu za jedan dan odnosno na 16. i 17. kolovoza 2017

– Smatramo da nije logično niti učinkovito da rok od dva dana za prijavu učenika bude razdvojen jednim neradnim danom i to državnim praznikom koji pada u vrijeme kada većina hrvatskih građana koristi svoj godišnji odmor. Za pretpostaviti je da će većina roditelja spojiti navedeni državni praznik s godišnjim odmorom i boravkom izvan Zagreba pa bi se moglo dogoditi da se svi kandidati s teškoćama u razvoju, koji nisu ostvarili pravo upisa u ljetnom upisnom roku, pojave tek drugi dan planiranog jesenskog roka, odnosno 16.08.2017. Budući da se termini prijave kandidata s teškoćama u razvoju u potpunosti preklapaju s terminima, u kojima je upisno povjerenstvo u obvezi unijeti prijave u sustav, postoji mogućnost da bi ovako postavljeni jesenski upisni rok mogao rad upisnog povjerenstva nepotrebno dovesti u vremenski tjesnac, navedeno je u prigovoru.

I uistinu, prijave za kandidate s teškoćama u razvoju, pomaknute su za taj jedan traženi dan te će se obavljati 16. i 17 kolovoza.

Druga se pimjedba ticala toga da se rok za raspisivanje „Natječaja za upis učenika“ produlji do 20. lipnja 2017. kako bi se isti razdvojio od posljednjeg dana roka, u kojem upisna povjerenstva ureda državne uprave unose prijave kandidata s teškoćama u razvoju u sustav (petak, 16. 06. 2017.)

I taj je prijedlog usvojen.

Kada startaju prijave u sustav?

Ovo će biti peta godina provođenja elektronskih upisa, a početak prijava je 25. svibnja, dok je objava konačnih ljestvica poretka 13. srpnja. (sve datume i dokumente važne za ljetni i jesenski upisni rok, pogledajte u službenoj Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.) 

Početak prijava za drugi upisni rok je 21. kolovoza, a konačne ljestvice poretka objavit će se deset dana poslije, odnosno 31. kolovoza. 

 Učenicima koji se tijekom oba roka ne uspiju upisati u srednju školu ostaje mogućnost upisa u naknadnom roku. Prijave za njega podnose se od 4. do 8. rujna.

Odluka o Upisu Učenika u I. Razred Srednje Škole u Školskoj Godini 2017.2018 by Anonymous uowOtznES on Scribd

Izdvojeni članak

[Test] Na osnovu svojih osobina otkrijte koje je pravo zanimanje za vas

Webinar za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole

U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNet) predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. organiziraju informativni webinar na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa u srednje škole.

Webinar je planiran za srijedu, 24. svibnja 2017., od 13 do 14:30 sati i bit će dostupan na ovoj poveznici

Snimka informativnog webinara bit će postavljena na mrežnim stranicama CARNeta i www.upisi.hr.

Provjerite koliko ima mjesta za učenike u srednjim školama i što sve treba za upis
Share via
Copy link
Powered by Social Snap