Pretraga

Provjerite kako kotira hrvatska putovnica u doba korone i gdje sve možete putovati

A- A+

Koronavirus je nakratko zaustavio skoro sva putovanja, a pogotovo ona turističke naravi. Sada se već može putovati, no i dalje ne onako jednostavno kao što je to bio slučaj prije koronavirus krize. Ipak, ako imate dobru putovnicu, situacija će ipak biti nešto jednostavnija.

Hrvatska putovnica; screenshot: YouTube

Stranica Passport Indeks, koja rangira kvalitetu putovnica država uzimajući u obzir to u koliko se država može ući imajući tu putovnicu, nedavno je izbacila najnoviju listu, onu za 2020. godinu.

Izdvojeni članak

Putovanja učenika ne treba otkazivati, a za ona koja se ne realiziraju moguće je dobiti naknadu

Hrvatska se sada nalazi na visokom šestom mjestu, iznad susjednih zemalja Srbije (14. mjesto), Bosne i Hercegovine (17. mjesto), no iza Slovenije koja se nalazi na četvrtom mjestu. Ono što je zanimljivo jest da se hrvatska putovnica smatra vrjednijom od recimo putovnice SAD-a (19. mjesto), Singapura (21. mjesto) ili Rusije (23. mjesto).

Na prvom mjestu se nalaze putovnice Belgije, Francuske, Njemačke, Finske, Austrije, Luksemburga, Španjolske, Švicarske, Irske i Novog Zelanda, a bez obzira na katastrofu koja se dogodila zbog koronavirusa, Italija se nalazi na visokom drugom mjestu. Veliki pad je zabilježila putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se nalazila prije na prvom mjestu, a sada je pala na trinaesto.

Ipak, koronavirus je itekako utjecao na svjetsku mobilnost, pa je tako otvorenost država u svijetu pala za čak 65%, piše Passport Index. WOS (World Openness Score) se počeo bilježiti prije pet godina, kada je bio na 17.927, a nakon toga je imao stalni rast koji se kretao oko 6% godišnje, pa je tako u prosincu prošle godine dosegao svoj vrhunac na 21,360. Trenutno se nalazi na 12,945.

Pitanje je što će se dalje događati, no zasad situacija ne izgleda povoljno i malo je vjerojatno da će se situacija u neko skorije vrijeme vratiti na ono kako je bilo prije početka krize. Dugo je trebalo da se svijet otvori kao što je to bio slučaj donedavno, a u vrlo kratkom vremenu se sve zatvorilo. Koliko će sada trebati da se situacija vrati na prijašnju?

Provjerite kako kotira hrvatska putovnica u doba korone i gdje sve možete putovati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap