Pretraga

Provjerite tko su najmlađi saborski zastupnici po izbornim jedinicama

A- A+

Rezultati izbora rekli su toliko puno, a što se izvršne vlasti tiče, ništa se još ne zna. Zna se pak, tko će sve činiti novi sastav Sabora. Već smo pisali o najmlađim kandidatima na izborima, a sada vam donosimo pregled najmlađih saborskih zastupnika po izbornim jedinicama!

Wiki

Izdvojeni članak

Ovo su najmlađi kandidati stranaka na izbornim listama

Riječ ‘najmlađi’ shvatite uvjetno. Od svih izabranih, samo su tri nova saborska zastupnika mlađa od trideset godina, a preračunato u postotke riječ je o 1,98 % zastupnika. Sveukupno najmlađi zastupnik u novom sazivu sabora je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida. Političar, aktivist i nesvršeni Ferovac Sinčić rođen je 28.8.1990. godine.

Nešto stariji od Sinčića je Ivan Radić iz Domoljubne koalicije. Mladi Osječanin rođen je 15. lipnja 1987. godine, a prije no što je ušao u Sabor, stigao je biti i povjerenik Gradskog odbora HDZ-a u svom gradu.

Treći najmlađi kandidat je predsjednik stranačkog podmlatka HDZ-a Josip Bilaver, rođen 4. travnja 1986. godine u Zadru.

Pogledajte tko su najmlađi saborski zastupnici po izbornim jedinicama.

Izdvojeni članak

MOST u Sabor šalje četiri profesora sa zagrebačkog Sveučilišta

I. Izborna jedinica

Najmlađi saborski zastupnik iz prve izborne jedinice je 35-godišnji predsjednik zagrebačkog ogranka SDP-a Davor Bernardić. Iza njega je Margareta Mađerić rođena 2.7.1977. godine. Mađerić je do sada stigla biti šefica Mladeži, Zajednice žena HDZ-a za grad Zagreb te kandidatkinja za gradonačelnicu glavnog grada.

II. Izborna jedinica

U drugoj jedinici najmlađi je diplomirani kriminalist iz HSLS-a Dario Hrebak. Inače potpredsjednik Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrebak je rođen 11.9. 1981. godine.

Drugi ‘najmlađi’ je čovjek od skoro četrdeset godina, Vedran Babić iz SDP-a. Ovaj arhitekt i zamjenik gradonačelnika Daruvara rođen je 10.12.1976. godine.

III. Izborna jedinica

Najmlađa zastupnica izabrana u trećoj jedinici je ujedno i najmlađa kandidatkinja HNS-a uopće na ovim izborima, Marija Puh, rođena je 1985. godine. Nešto stariji od nje je Žarko Tušek iz HDZ-a, inače pravnik.

IV. Izborna jedinica

U ovoj je jedinici najmlađi već spomenuti Ivan Radić iz HDZ-a, a prati ga Domagoj Hajduković iz SDP-a. Iako je rođen 4. lipnja 1981, Hajduković je već iskusan političar. Saborski zastupnik SDP-a bio je i u prošlom sazivu.

V. Izborna jedinica

Ova je izborna jedinica najstarija od svih.Najmlađi kandidati iz pete jedinice već su zagazili u peto desetljeće života. Najmlađi među starima je Ivan Panenić iz MOST-a sa 42 godine. Uspješni načelnik Općine Tompojevci, poznat je po tome što je u malu općinu kraj Vukovara povukao 3,5 milijuna kuna iz EU fondova.

Slijedi ga brodsko-posavski župan  Danijel Marušić rođen 1972. godine u Prnjavoru.

Izdvojeni članak

Izborna abeceda: Sve što trebate znati o izborima!

VI. Izborna jedinica

Ni u šestoj izbornoj jedinici nema posebno mladih zastupnika. Dvojica najmlađih rođeni su 1976. godine. Jedan je bivši ministar financija Boris Lalovac, a drugi  je njegov stranački kolega iz SDP-a i novi/stari saborski zastupnik Zoran Vasić.

VII. Izborna jedinica

U sedmoj izbornoj jedinici najmlađi je već spomenuti Ivan Vilibor Sinčić. Drugi najmlađi je deset godina stariji Tomislav Saucha iz SDP-a, inače bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

VIII. Izborna jedinica

Najmlađi zastupnik izabran iz osme izborne jedinice je Dino Manestar iz koalicije Hrvatska raste. Manestar je rođen 18. 10. 1982. Prije izbora bio je član Gradskog vijeća u Crikvenici, a između 2012. i 2014. godine bio je predsjednik Uprave Jadran d.d.

Drugi najmlađi je SDP-ov Peđa Grbin, koji je od HDZ-ovog Olega Butkovića mlađi tek koji tjedan.

IX. Izborna jedinica

U devetoj izbornoj jedinici najmlađi je navedeni Josip Bilaver iz HDZ-a, koji osim političkog rada iza sebe ima i diplomu s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Nešto stariji od njega je Ivan Klarin iz koalicije Hrvatska raste, rođen 16. srpnja 1985 godine. Klarin je SDP u Saboru predstavljao i u prošlom sazivu sabora.

X. Izborna jedinica

U najjužnijoj izbornoj jedinici najmlađi su Mostovci. Mario Klobučić rođen je 10.2.1981. godine, a slijedi ga najveći dobitnik izbora Božo Petrov. Gradonačelnik Metkovića rođen je 16.10.1979. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap