Pretraga

Provjerite u kojim se sektorima najviše zarađuje u Hrvatskoj te donosi li diploma i veća primanja

A- A+

Najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala, telekomunikacija, upravljanja kvalitetom i informacijskih tehnologija. Top menadžeri u Hrvatskoj imaju 115 posto veću plaću od prosjeka, koja je u trećem tromjesečju iznosila 5.397, prema istraživanju portala MojaPlaća.hr.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Unutar sektora tehnologije i razvoja, ljudskim potencijalima, telekomunikacijama, upravljanju kvalitetom te u informacijskim tehnologijama su najbolje plaćena zanimanja u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje portala MojaPlaća.hr. Ono je obuhvatilo podatke o 345 radnih mjesta iz 36 djelatnosti, u trećem kvartalu ove godine.

Kroz istraživanje je spomenuti portal došao do informacije kako je u ovom razdoblju prosječna mjesečna neto plaća u Lijepoj našoj iznosila 5.397 kuna, što je za 2 posto više nego u prethodnom kvartalu te 2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izdvojeni članak

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Najslabije stoji tekstilna industrija, a žene potplaćene u odnosu na snažniji spol

Kao što smo naveli u top managementu su plaće čak 115 posto više u odnosu na prosjek, a uz to su najplaćenija zanimanja ona iz područja tehnologije i razvoja s plaćom višom 55 posto od prosjeka, ljudskih potencijala (37 posto viša), telekomunikacija (35 posto) te upravljanja kvalitetom (31 posto) i informacijskih tehnologija (29 posto).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (43 posto manje od prosjeka), uslužnim djelatnostima (36 posto manje) te tekstilnoj i kožnoj industriji (36 posto manje od prosjeka).

Istraživanje portala MojaPlaća je pokazalo da žene i dalje imaju u prosjeku manja primanja od svojih muških kolega. U zadnjem tromjesečju tako su muškarci imali u prosjeku 9 posto višu plaću od žena, odnosno u prosjeku su zarađivali 5.618 kuna, a žene 5.144 kune.

Izdvojeni članak

Ovo je najtraženije zanimanje u Hrvatskoj tijekom 2015. godine

Sa završenim fakultetom do 51 posto veće plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju 51 posto višu plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem i ujedno 21 posto višu od prosječne. 

Završeni magisterij ili doktorat, povećava plaću prosječno za čak 105 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20 posto nižu plaću prema prosječnoj iz istraživanja, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 64 posto višu plaću od prosjeka.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu, daju plaće veće za 13 posto od prosjeka, odnosno 6.098 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže (izuzev udruga) i iznose 5.042 kune (7 posto manje od prosjeka).

Primanja u tvrtkama u državnom vlasništvu su 7 posto više od prosjeka i iznose 5.771 kunu, pokazalo je istraživanje portala MojaPlaća, čiji su rezultati pokazali i da je plaća u većim tvrtkama veća nego u manjim.

Provjerite u kojim se sektorima najviše zarađuje u Hrvatskoj te donosi li diploma i veća primanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap