Pretraga

Prva dama SAD-a danas ulazi u povijest: Prva je koja će imati posao, nastavlja raditi kao nastavnica

A- A+

Prva dama Jill Biden po mnogočemu danas ulazi u povijest kao prva. Prva je koja u Bijelu kuću dolazi s doktoratom i jedina koja će po dolasku na tu važnu politički funkciju i dalje zadržati svoj plaćeni posao nastavnice engleskog jezika.

jill biden

Jill Biden, prva prva dama u povijesti SAD-a koja će imati plaćeni posao
Foto: Youtube screenshot; CBS Sunday Morning

Jill Biden, supruga Joea Bidena, uskoro 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država njegovim će dolaskom na vlast postati prva dama. Baš kao i mnoge žene prije nje obavljat će tu važnu političku funkciju. No, za razliku od svih žena prije nje, ona će biti prva u povijesti koja će zadržati i plaćeni posao te prva koja u Bijelu kuću ulazi s doktoratom.

‘Ona će ulogu prve dame stvarno uvesti u 21. stoljeće’

– Jedva čekam biti prva dama i raditi stvari koje sam radila kao druga dama, nastaviti s radom oko obrazovanja, obitelji vojnika i besplatnog studiranja na pučkim učilištima, Biden incijativi za rak, na kojoj smo radili i Joe i ja. I nastaviti podučavati kao nastavnica, rekla je Jill Biden u Late Showu sa Stephenom Colbertom.

Od 1993. do 2008. Jill Biden bila je instruktorica engleskog jezika i pisanja na Tehničkom koledžu u Delawareu. Godinu dana nakon zapošljava se kao profesorica engleskog na Koledžu u Sjevernoj Virginiji. Biden je tada već služio kao dopredsjednik SAD-a pa se smatra da je ona jedina prva dama koja je imala plaćeni posao dok je njen suprug na drugoj najvažnijoj poziciji u federaciji.

Izdvojeni članak

Prva dama SAD-a cijeli je život radila kao nastavnica: ‘Podučavanje nije samo ono što radim’

Podsjetimo, dokje bila druga dama dosta se bavila promoviranjem obrazovanja, posebno na community koledžima. Prije deset godina u Bijeloj je kući držača summit o koledžima tog tipa kako bi naglasila ulogu i važnost koledža u razvoju radne snage u Americi. S prvom damom Michelle Obamom sudjelovala je u inicijativi Joining Forces koja se, među ostalim trudila pomoći ratnim veteranima i njihovim obiteljima te im olakšati pristup obrazovnim programima i zaposlenju.

Da će Jill Biden biti zapamćena kao povijesna prva dama kaže za USA Today i povjesničarka te profesorica Sveučilišta u Ohio Katherine Allison, čiji se znanstveni interesi fokusiraju oko povijesti prvih dama Sjedinjenih Država

– Ona će ulogu prve dama stvarno uvesti u 21. stoljeće. Nijedna prijašnja prva dama nije ‘smjela’ biti kao većina modernih žena u Americi, imati i posao i obiteljski život. Amerikanci su, povijesno gledano, željeli da prva dama bude u Bijeloj kući te uz predsjednika kad je to god moguće. Možda je došlo vrijeme da Amerikanci prihvate ideju da predsjednikova žena može istovremeno biti i prva dama i imati profesionalnu karijeru, istaknula je Jellison.

Podučavala i djecu s poteškoćama

Prva dama Sjedinjenih država Jill Biden može se pohvaliti dosta bogatim obrazovnim putom. Nakon završenog preddiplomskog studija engleskog jezika na Sveučilištu u Delawareu, upisala je čak dva magisterija, jedan nastavnički sa Sveučilišta u West Chesteru, a potom je i magistrirala engleski pri Sveučilištu u Villanovi. Godinu prije odlaska u Bijelu kuću, s navršenih 55 godina, Jill je formalno dovršila svoj obrazovni put postavši doktorica edukacije na svom alma mater Sveučilištu u Delawareu. Danas je prva u povijesti među prvim damama koja u Bijelu kuću ulazi s doktoratom.

– Osjećam da mogu napraviti veliku promjenu u njihovim životima. Jednostavno volim te ljude. Sve mi se čini tako ugodnim. Volim žene koje se vraćaju školovanju i diplomi, zato što su fokusirane, rekla je Jill Biden jednom prilikom o svojem obrazovno-karijernom putu nastavnice engleskog.

Prije nego što je počela predavati na faksu, Jill Biden radila je kao nastavnica engleskog u nekoliko srednjih škola. Tijekom 1980-ih radila je u psihijatrijskoj bolnici u Rockfordu s djecom koja imaju emocionalne poteškoće. Tamo je također predavala engleski, s fokusom na čitanje. Kada se njezin suprug prvi puta uključio u utrku za predsjednika SAD-a 1988. godine, Jill Biden izjavila je kako će, čak i ako postane prva dama, i dalje raditi svoj posao podučavanja djece s poteškoćama.

Prva dama SAD-a danas ulazi u povijest: Prva je koja će imati posao, nastavlja raditi kao nastavnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap