Pretraga

Prvak srednjoeuropske informatičke olimpijade: Nisam se nadao ovakvom brutalnom uspjehu

A- A+

Na 22. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u češkom gradu Brno, hrvatski predstavnici još jednom su pokazali svoje iznimno znanje i talent pa su u žestokoj konkurenciji zaslužili jednu zlatnu i srebrnu te dvije brončane medalje.

foto: Hrvatski savez informatičara

Mihael Liskij, Domagoj Bradač i Tonko Sabolčec iz XV. gimnazije u Zagrebu te Ivan Lazarić iz Gimnazije Pula, za 22. srednjoeuropsko natjecanje, koje se održalo od 29. lipnja do 4. srpnja u Češkoj, pripremali su se od travnja, a s intenzivnim treningom počeli su dva tjedna prije putovanja.

Izdvojeni članak

[Video] Hrvatski srednjoškolci na međunarodnom natjecanju pomeli konkurenciju

Dva tjedna prije odlaska trenirali su svaki dan

– Općenito u našoj školi se jako dobro pripremamo, dolaze nam studenti koji su se prije natjecali pa nam objašnjavaju probleme i pomažu u učenju. Osim toga, redovito idemo na ljetne i zimske kampove Hrvatskog saveza informatičara, gdje se upoznajemo s najboljim učenicima iz cijele Hrvatske pa zajedno vježbamo i radimo na napretku, objasnio nam je Mihael Liskij koliko su vremena uložili u ovu pobjedu.

Prije odlaska u Češku znali su da ih čeka jaka konkurencija među 44 srednjoškolaca iz Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, Švicarske i Gruzije.

Izdvojeni članak

Mladi i uspješni 2014: Oni su se probili unatoč preprekama

Lazarić prvo mjesto podijelio s višestrukim svjetskim osvajačem

Na natjecanje s mladim miočanima u Brno putovao je i Ivan Lazarić, koji je u rujnu prošle godine, na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ostvario maksimalan broj bodova, a upravo danas je otputovao na Međunarodnu matematičku olimpijadu u Tajland.

Ivan je bio naš glavni adut protiv vrhunskog informatičara iz Poljske, Przemysław Kozłowski, koji je osvojio već nekoliko svjetskih zlata. Njih dvojica na kraju su dijelili prvo mjesto, ali u ukupnom poretku odlučio je timski duh pa je Rumunjska bila najbolja.

– Nisam se nadao ovakvom brutalnom uspjehu, jer sam očekivao žestoku borbu za prvo mjesto. Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nadam se barem srebru, ali ne mogu sa sigurnošću prognozirati što će biti. Matematika mi je ipak malo čudniji objekt i imam malo manje iskustva pa nisam siguran što mogu očekivati, prije samog polijetanja za Tajland, iz aviona nam je Lazarić najavio matematičko natjecanje, u kojem će se mladi hrvatski talenti suočiti s najboljim srednjoškolskim matematičarima iz cijelog svijeta.

Prvak srednjoeuropske informatičke olimpijade: Nisam se nadao ovakvom brutalnom uspjehu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap