Pretraga

Prvašić u srednjoj: ‘Očekujem da će biti teže, mora biti teže’

A- A+

Nova školska godina na samom je pragu, a najteži će zalogaj biti za one koji kreću u prvi razred srednje, jer mijenjaju obrazovni nivo, ali i radnu te društvenu okolinu. Ove godine je barem administrativni dio procesa jednostavniji, jer su po prvi puta provedeni e-upisi. Kakva su razmišljanja i očekivanja budućeg srednjoškolskog prvašića donosimo u tekstu.

Još je samo par dana do početka nove školske godine, a najviše dilema uoči nje imaju budući učenici prvog razreda srednje škole, jer prelaze na novi obrazovni nivo te dolaze u nepoznatu okolinu. Neizvjesnosti oko upisa su prošle, još preostaje nabavka udžbenika i nastava može početi. Kakva su očekivanja jednog budućeg učenika otkrivamo iz prve ruke.

Izdvojeni članak

Nastava kod kuće: ‘Volio bih da idem u školu kao i druga djeca’

Nisam upao u gimnaziju, pa sam otišao u dobru strukovnu školu

Ove godine nije bilo stajanja u redovima s brdom papira prilikom upisa, no nervoza je ipak bila prisutna zbog neizvjesnosti jeste li upali u željenu školu ili ne.

– Htio sam upisati Treću gimnaziju u Kušlanovoj, no kako tamo nisam upao, odlučio sam se za Tehničku školu Ruđer Bošković, jer je ona među najboljim strukovnim školama, govori nam budući prvaš iz Zagreba Nikola.

Unatoč tome što ova škola nije bila njegov prvi izbor, bliska je njegovim interesima.

– Još uvijek nisam razmišljao hoću li i što studirati, ali sam jako zainteresiran za elektrotehnički smjer, koji sam upisao u svojoj školi, objašnjava Nikola.

Izdvojeni članak

Kad te majka budi na prvi dan nastave

Spreman na moguće prepreke

Kako ipak prelazi u drugi obrazovni nivo, koji nije obvezan, profesori neće oklijevati pri upisu jedinice.

– Očekujem da će u srednjoj biti teže, zapravo mora biti teže. Bit će sigurno poteškoća, tako sam čuo i od starijih kolega koji pohađaju ovu školu, ali ja ne planiram posustati, spremno će Nikola.

Zadovoljan je funkcioniranjem sistema e-upisa koji nije bio složen, naročito ne budućem ‘ruđerovcu’.

– Jednostavno se bilo na ovaj način upisati. Priložio sam dokumente u svojoj osnovnoj školi, pa su me zatim registrirali u sustav. Mogli smo birati pet škola, a u svakoj dva smjera. Napomenuo sam već da sam htio upasti u gimnaziju, ali ni ovako nije loše, iskren je Nikola.