Pretraga

Prvi dan nove mjere u školama: ‘Većina nastavnika je COVID potvrde dobrovoljno unaprijed dostavila’

A- A+

Ovog utorka zaposlenici javnih i državnih službi na radno mjesto morali su doći s važećom COVID potvrdom, u protivnom su obavezni proći kroz testiranje dvaput tjedno. I dok su u Osnovnoj školi Ostrog četiri učiteljice na posao došle bez COVID potvrde i u tom slučaju posla je imala i policija, u pet škola čije smo ravnatelje kontaktirali sve je većinski prošlo u redu. Štoviše, u većini njih cijepljeno između 70 i 80 posto zaposlenih.

Ilustracija: Pexels

Četiri učiteljice kaštelanske Osnovne škole Ostrog na posao su došle bez COVID potvrda, zanemarivši odluku kojom je ta potvrda obvezna i za zaposlenike škola. One su unatoč tome, kazala nam je ravnateljica, u školu ušle bez COVID potvrde. U ovom slučaju intervenirala je i policija, ali nije ju zvala sama ravnateljica s kojom smo razgovarali, a tekst možete pročitati ovdje.

U MIOC-u potvrdu ima oko 70 posto djelatnika

Upite smo poslali i ravnateljima više škola oko toga kako je danas protekao proces provjere COVID potvrda i testiranje za zaposlenike, a odgovorilo nam je njih petero.

– Većina nastavnika je svoje važeće EU digitalne COVID potvrde dobrovoljno unaprijed dostavila. Ostali su danas u trenutku ulaska u školu pokazali svoju potvrdu ovlaštenoj osobi (u ovom slučaju ravnatelju) na provjeru. Danas su skoro svi imali važeću COVID potvrdu. Oko 70 posto djelatnika ima potvrdu s duljim rokom trajanja, odgovara nam Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije Zagreb.

Dodaje i kako će djelatnici za testiranje samostalno birati jedno od ovlaštenih mjesta koje im najbolje odgovara po mjestu stanovanja. Potom će račune za testiranje dostaviti školi, a škola će u roku od 15 dana refundirati troškove.
Na naše pitanje je li bilo zaposlenika koji su odbili pokazati COVID potvrdu ili se testirati i je li takvima bio zabranjen ulazak u školu, odnosno što je učinio po tom pitanju, kaže nam:

– Imamo taj podatak, ali ga ne smijem podijeliti s vama, odgovara ravnatelj MIOC-a i dodaje kako ne raspolaže podatkom o tome koliki je postotak zaposlenika cijepljen.

Izdvojeni članak
oš ostrog kaštel lukšić

Drama ispred škole, četiri učiteljice ušle bez COVID potvrde, intervenirala i policija: Pričali smo s ravnateljicom

Ravnatelj Tituša: ‘Apeliram na opću toleranciju svih nas’

Ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituš Brazovački, Damir Jelenski, kaže nam kako većina zaposlenika ima COVID potvrde te da ih je cijepljeno 80 posto. Oni koji imaju potvrdu dostavili su je.

– 15,5% zaposlenika GTB se testira. Testiranje je organizirano i obaviti će se neposredno prije početka nastave za sve necijepljene. Vjerujem da će refundacija troškova teći prema uputama i bez problema, kaže nam Jelenski.

Dodaje i da se nitko od zaposlenika ne protivi se mjerama i uputama te da u budućnosti ne očekuje probleme oko provedbe ove mjere.

– Apeliram na opću toleranciju svih nas: cijepljenih prema necijepljenima, necijepljenih prema cijepljenima, nadležnih prema provoditeljima uputa zbog početnih teškoća prilagodbe na testiranja, svih nas prema nadležnima koji nastoje spriječiti eksplozivno širenje zaraze… pazimo jedni na druge kako tko zna i umije! Neka brižnost i dalje bude obilježje hrvatskog mentaliteta… u Domovinskom ratu brižnost i hrabrost cijelog naroda omogućilo je stvaranje samostalne Hrvatske, poručio je Jelenski.

U školama cijeljeno između 70 i 80 posto djelatnika

Krešimir Brontić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote u Poreču odgovara nam kako su svi koji su cijepljeni ili preboljeli su još jučer predali svoje potvrde.

– Škola je organizirala testiranje za necijepljene, a trošak za sada prema uputama MZO plaća škola i šalje račun na refundaciju u MZO. Od ukupno 70 zaposlenih samo 10 zaposlenika/ica ide na testiranje, cijepljenih zaposlenika je više od 80 posto, odgovara nam Brontić.

Na upit nam je odgovorila i Sanja Dravinski, ravnateljica Medicinske škole u Osijeku.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da današnji dan protekao uobičajeno, jer smo tijekom vikenda zajedno s našom pročelnicom odradili sve pripreme i organizaciju prikupljanja potvrda i evidencije onih koji se trebaju testirati. Županija Osječko-baranjska, Upravni odjel za obrazovanje je organizirao sve detalje oko testiranja. COVID potvrde ima ukupno 80,46 posto zaposlenika MŠO, što znači da ih je 19,54 posto testirano. Od tog postotka testiranih imamo 10 posto nastavnika koji su već primili 1. dozu cjepiva, ali nije prošlo određeno vrijeme aktivacije samog cjepiva, kaže nam Dravinski.

Dodaje kako je u osječkoj Medicinskoj školi cijepljeno 70 posto djelatnika te kako su polovina njih zdravstveni djelatnici.

– Nikakvih problema u našoj školi nije bilo oko pokazivanja COVID potvrda kao niti oko odlaska na testiranje. Ne očekujem u budućnosti nikakve probleme budući je kolektiv zdravstveno osviješten, te kontinuirano provodimo edukaciju nastavnika, roditelja i učenika o korisnosti i potrebi cijepljenja, ističe ravnateljica Dravinski.

Izdvojeni članak
razred učionica

Ravnateljica nije pustila nastavnika, inače lokalnog političara, u školu: Nije pokazao COVID potvrdu

Dio onih koji se testiraju primilo je prvu dozu

I svi zaposlenici I. osnovne škola Varaždin donijeli su COVID potvrde ili potvrde o obavljenom testiranju, kaže nam ravnateljica Karmen Hans-Jalšovec.

– Škola za prvi dan nije organizirala zajedničko testiranje, ali će to napraviti sada kada je ustanovljeno koliko zaposlenika to treba. Troškovi testiranja biti će vraćeni djelatnicima. Testirati se moralo devet zaposlenika što iznosi 14,2 posto. Neki od njih primili su prvu dozu cjepiva, kaže nam ravnateljica.

Dodaje i da nije bilo zaposlenika koji su odbili pokazati COVID potvrdu ili se testirati.

– Cijepljeno je 85,8 posto zaposlenika, kaže nam ravnateljica i zaključuje kako je važna pravovremena informiranost.