Pretraga

Prvi pogled na prioritetne liste: Sve manje učenika bira strukovne škole

Jučerašnjim danom završen je izbor obrazovnih programa za sve buduće srednjoškolce. Zaključili su svoje liste prioriteta, a konačna ljestvica poretka upisanih biti će dostupna 11. srpnja. Preostala slobodna mjesta za jesenski rok znat će se 23. srpnja.

www.theprospect.net

Zaključno s 8. srpnjem točno u podne okončalo je razdoblje u kojem su kandidati mogli birati srednje škole i programe koje žele upisati. Učenici sa završenim osnovnoškolskim obrazovanjem odabrali su škole u kojima bi voljeli nastaviti obrazovanje te će 11. srpnja konačno vidjeti mogu li se upisati gdje žele. Oni kojima će biti potreban jesenski rok za upis u srednje, preostala slobodna mjesta znat će se 23. srpnja.

Najviše ih biralo gimnazije

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje rekao je za Večernji list da će u Zagrebu u srednje škole na jesen krenuti između 11 i 12 tisuća đaka od čega je četvrtina onih koji dolaze iz Zagrebačke ili drugih županija.

– Mjesta u školama bit će za sve. Doduše, vjerojatno neće svatko uspjeti upisati svoj prvi izbor, ali dovoljno ima mjesta da svaki budući srednjoškolac pronađe neko mjesto za sebe, objasnio je Lovrić te dodao kako prvi pokazatelji prijava programa srednjoškolskog obrazovanja govore o tome da je većina đaka ipak odabrala gimnazijske programe. Za obrtnička zanimanja, odnosno ona koja traju tri godine, odlučuje se sve manje djece.

Zaključio je da je to i očekivano s obzirom na nove pragove za upise koje je od ove godine odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, referirajući se na ukidanje minimalnih bodovnih pragova za upis u gimnazije i strukovne škole. Naime, prema novim pravilima, učenici više neće trebati prijeći bodovni prag od 56 bodova za gimnazije, odnosno 44 boda za strukovne škole, nego će ključan biti prosjek zaključnih ocjena na dvije decimale, od četvrtog do osmog razreda osnovne škole.

Kriteriji su se promijenili ove godine

Ove godine su još neke novosti uvedene poput dodatnih bodova učenicima koji su paralelno s osnovnom školom završili glazbenu ili plesnu školu, učenicima sportašima te onima koji su učili drugi strani jezik. Učenicima sa zdravstvenim poteškoćama će se, pak, od ove godine dodijeliti jedan dodatni bod umjesto dva kao do sada. Novost je i broj srednjoškolskih programa. Naime, umjesto deset programa, učenici su ove godine na svoju listu mogli prijaviti njih šest.

– Kriteriji su ove godine drugačiji, ali otkad je uvedena državna matura, trend je da se sve više djece odlučuje na upis u gimnazije. Naši razredi bit će sigurno puni već u ljetnom roku, objasnila je za Večernjak Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina koja u školskoj godini 2014./2015. upisuje četiri razreda opće, dva prirodoslovno-matematičke i jedan jezične gimnazije.

Ove će se jeseni tako u klupama prvih razreda srednjih škola naći 7 656 učenika koji su završili osnovne škole u Gradu Zagrebu, dok je zagrebačkih maturanata točno 10 327.