Pretraga

Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

A- A+

Trenutačno se u postupku javnog savjetovanja nalazi Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Javna rasprava traje do 7. travnja, a svoje su oprečne stavove o predloženim rješenjima problematične razine 7 HKO-a već iznijeli Hrvatski studentski zbor i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola. Na oprečne stavove o ovoj temi naišli smo i kod rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i ministra Pave Barišića.

Foto: srednja.hr

Na konferenciji ‘Hrvatska kakvu trebamo’ Večernjeg lista, u ponedjeljak se na panel diskusiji govorilo i o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj. Panelisti su, između ostalih, bili i rektor Boras te ministar Barišić, a nametnula se i tema Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Točnije, temu je otvorio, također panelist, Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra. 

 Balen je, pričavši o problematičnoj razini 7 HKO-a, izrazio nadu da će biti dovoljno mudrosti da specijalistički diplomski stručni studiji, po donošenju izmjena i dopuna Zakona o HKO-u, ostanu na istoj razini sa sveučilišnim diplomskim studijima. 

– Nadam se da sama regulativa neće biti ta koja će nekoga diskriminirati da bi netko drugi bolje izgledao. Radi razvoja, pozitivne kompeticije i kooperacije, bitno je da ostanemo na toj razini, da imamo jednake uvjete i mi koji se bavimo stručnim studijima i oni koji se bave sveučilišnim studijima, rekao je Balen. 

Na Balenovu tezu, replicirao je rektor Boras, koji je u siječnju prošle godine, u ime Sveučilišta u Zagrebu, podnio ustavnu tužbu na Zakon o HKO-u, upravo zbog razine 7 na kojoj su se zajedno nalazili sveučilišni i stručni diplomski studiji.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

Barišić za glavni, Boras za alternativni prijedlog rješavanja razine 7 HKO-a 

Rektor je kazao da je njemu prihvatljiv alternativni prijedlog iz javne rasprave, prema kojemu bi specijalistički diplomski stručni studiji bili smješteni na razinu 7.1, a sveučilišni diplomski na razinu 7.2, tako da to ipak budu različite razine. 

– Ali, nek bude to u sedmici. Bitno je da, a to postoji autonomija sveučilišta već sada, dakle nije neki problem, dakle da kad prelazite sa stručnih studija na neke druge studije sveučilišnog tipa, morate položiti neke razlike, rekao je Boras, dodajući da uvjeti kvalitete studija moraju biti jasno iskazani. 

S druge strane, ministar Barišić ne slaže se s rektorom o ideji smještanja sveučilišnih i stručnih diplomskih studija na različite razine. 

– Moram se s rektorom ne složiti u ovome. Europski kvalifikacijski okvir nam daje samo okvir. Mi ne možemo nešto što je na razini diploma isto, kvalitetom smanjivati ili podizati. Nije kvaliteta ni sveučilišnih studija jednaka, a ne možemo zbog toga sad praviti razlike između stručnih i sveučilišnih studija, kazao je Barišić i posebno naglasio da stručne i sveučilišne diplomske studije moramo postaviti na istu razinu.

Izdvojeni članak

Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

Javna rasprava otvorena do 7. travnja, dosad pristiglo 23 komentara na razine HKO-a 

Ministar je dodatno rekao da je naše strukovno obrazovanje potrebno modernizirati, fleksibilnije postaviti programe te napraviti prohodnost između strukovnog obrazovanja i stručnih studija, ali i prohodnost stručnih studija i sveučilišnih studija. 

Tijekom javne rasprave, imamo podijeljena mišljenja koja možemo sumirati na sljedeći način – s jedne strane, alternativni prijedlog u javnoj raspravi o HKO-u podržavaju Hrvatski studentski zbor, kao i rektor Damir Boras. Glavni prijedlog u javnoj raspravi, koji stručne i sveučilišne studije smješta na istu razinu, podržavaju Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola te sam ministar Barišić. Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u, u kojoj možete sudjelovati do 7. travnja, u trenutku zaključenja ovog teksta broji 23 komentara na prijedloge za razinu 7 HKO-a.

Copy link
Powered by Social Snap