Pretraga

Prvoj maturi pristupilo je 113 učenika s teškoćama ili invaliditetom, lani sedam puta više njih

A- A+

U ovoj školskoj godini u Hrvatskoj imamo 27.331 učenika s teškoćama u razvoju, što je gotovo šest posto od ukupnog broja školaraca. Prvoj državnoj maturi provedenoj 2009./2010. pristupilo je 113 učenika s teškoćama ili invaliditetom, lani čak sedam puta više. Sve ovo podaci su koje je na Međunarodni dan osoba s invaliditetom iznio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Foto: M. Gelenčir

 

Na današnji dan, 3. prosinca, obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj je postizanje punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu, a ovogodišnji je moto ‘Izgradnja boljega: prema svijetu nakon COVID-a 19 koji uključuje osobe s invaliditetom, pristupačan je i održiv.’

Broj maturanata s teškoćama značajno je povećan

Prema podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj zemlji živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja iznio je statističke podatke kada je riječ o učenicima. Iz njih je vidljivo kako je od prve provedbe državne mature značajno povećan broj pristupnika s teškoćama ili invaliditetom.

– Prema podatcima Školskoga e-rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovoj školskoj godini imamo 27.331 učenika s teškoćama u razvoju od ukupno 468.739 učenika, što predstavlja udio od 5,83 %. Učenika s teškoćama u razvoju koji ove godine završavaju srednjoškolsko obrazovanje jest 690. Na prvoj državnoj maturi 2009./2010. ispitima je pristupilo 113 učenika s teškoćama ili pristupnika s invaliditetom, a 2019./2020. 801 pristupnik. U Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ponosni smo na sve pristupnike s teškoćama, na prilagodbe ispitne tehnologije koje im omogućujemo te na veći broj uspješnih studenata s invaliditetom i onih koji su svoje studijske programe već uspješno završili, ističu iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak

Ravnateljica Đana Baftiri o online nastavi za učenike s poteškoćama: Neki od njih ne posjeduju informatička znanja, zovemo ih svaki dan

Učenici s teškoćama imaju pravo na prilagodbu ispita mature

Prijave ispita državne mature već su počele, a i ove godine učenici s teškoćama i kandidati s invaliditetom mogu ostvariti pravo na prilagodbu na temelju procjene i odluke NCVVO-a. Za ostvarivanje prava, uz dostavljen obrazac zahtjeva za prilagodbu, potrebno je dostaviti i dokaze (nalazi i mišljenja liječnika te drugih stručnjaka) o postojanju
teškoće, odnosno invaliditeta. Više o ostvarivanju prava na prilagodbu ispitne tehnologije na maturi možete doznati ovdje.

Viziju i smjer prema kojima NCVVO nastavlja svoj rad, potvrđuje izjava ravnateljice NCVVO-a, Ivane Katavić.

-Temeljno načelo polaganja ispita državne mature jest načelo jednakosti za sve pristupnike. Svjesni smo da je kvaliteta života osoba s invaliditetom zbog pandemije izazvane korona virusom dodatno narušena. Stoga će Centar uložiti dodatne napore u pružanju podrške učenicima s invaliditetom kako bi se osnažili za polaganje ispita državne mature te upisali na željene fakultete. Tijekom cijele kalendarske godine, a posebno za vrijeme pripremnoga razdoblja do polaganja ispita Centar će, sukladno Deklaraciji Hrvatskoga sabora o pravima osoba s invaliditetom, promovirati ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom kako u  obrazovnome, tako i drugim oblicima društvenoga života. Svoj rad temeljit će na informiranju društva i kontinuiranoj edukaciji osoba koje aktivno sudjeluju u podršci polaganja ispita državne mature pristupnika s invaliditetom, poručila je Katavić.

Prvoj maturi pristupilo je 113 učenika s teškoćama ili invaliditetom, lani sedam puta više njih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap