Pretraga

Pulski srednjoškolac pobjedio bez greške na državnom natjecanju iz informatike i sanja šestu medalju na Olimpijadi

A- A+

Ivan Lazarić, gimnazijalac iz Pule, sjajnim dostignućem postao je jedna od najljepših priča ovogodišnjeg Info kupa. Maksimalan broj bodova dostignuće je koje se ne ostvaruje svaki dan na državnim prvenstvima, no ovom skromnom momku je upravo to pošlo za rukom.

Ivan Lazarić prima medalju i priznanje na proglašenju pobjednika

Info kup koji je prošli tjedan u Primoštenu okupio više od 150 natjecatelja iz cijele Hrvatske iznjedrio je čitav niz zanimljivih priča koje su dovoljno vrijedne da bi bile zabilježene. Priča o četverostrukom prvaku države u informatici i računarstvu, Dominiku Gleichu nadvisila je sve ostale i pomalo nesretno je drugi briljantni mladić ostao u sjeni.

Riječ je o godinu mlađem gimnazijalcu iz Pule Ivanu Lazariću koji kao i njegov zagrebački kolega riješio test iz Algoritama za 3. razred s maksimalnim brojem bodova. Vrijedi napomenuti da je ovaj učenik Gimnazije Pula stalan gost na natjecanjima iz informatika te da je nakon trećeg i drugog mjesta protekle dvoje godine uz pomoć mentora Damira Blaškovića napokon došao do titule državnog prvaka.

Izdvojeni članak

Sjajni miočanin rekordni četvrti put za redom pobjedio na državnom natjecanju iz informatike i računarstva

Iskusan olimpijac

Iako se, kako sam kaže, priprema još od 5. razreda osnovne škole odnosno od vremena kada se ‘zarazio’ informatikom, pobjedu nije očekivao.
– Kada su svi počeli pričati o kompliciranosti zadataka mislio sam da će ispit biti puno iznad mojih sposobnosti i mogućnosti. U školi nemamo nikakve posebne pripreme već moj mentor organizira dodatnu nastavu iz programiranja koju imamo jednom tjedno po dva sata, otkrio nam je Lazarić.

Iako je, kao što smo već spomenuli, ovo prva njegova titula državnog prvaka u posljednje tri godine, Ivan ističe kako je već ranije pobjeđivao na raznim natjecanjima.
To potvrđuje i čak pet medalja s informatičkih olimpijada kojima se okitio proteklih godina.

– Bio sam na nekoliko balkanskih i srednjoeuropskih informatičkih olimpijada i osvojio sam dosta medalja. Imam dva srebra, dvije bronce i zlato s BOI-a. Nadam se da će mi uspjeti plasirati se na Olimpijadu i ove godine. Svašta se može dogoditi, no volio bih da mi to pođe za rukom, a imam i dobre šanse, kaže osebujni i dugokosi pulski srednjoškolac.

Izdvojeni članak

Infokup 2014.: Zagrebački MIOC uzeo čak devet medalja, ali zapaženi uspjesi i škola iz manjih sredina

Briljira i iz matematike

Osim što briljira na natjecanjima iz informatike, poput jednog dijela svojih kolega ni Lazarić nije ograničen samo na ovo područje. Skromno ističe kako ima solidne rezultate iz matematike, a da se trudi postati konkurentan i na području logike. Logika mu navodno ipak ne ide tako dobro, a što se matematike tiče tvrdi da je slabiji nego u informatici.

– Iz matematike sam slabiji od onog kakav sam iz informatike, ali radim intenzivno na svome razvoju. Bio sam prije dvije godine državni prvak i iz matematike. Nešto pokušavam s logikom, ali mi za sada ne ide baš posebno dobro, priča nam Lazarić o svojim nesvakidašnjim uspjesima sasvim staloženo kao da je to normalna stvar. Dodao je kako se još uvijek dvoumi hoće li upisati PMF ili pak FER, ali da se ne boji mature jer vjeruje da ne bi smio imati problema s upisima.

Informatika bi trebala biti obvezna i u osnovnim školama

Kao što to obično biva kod nas, izvanredni rezultati mladih ljudi posljedica su uglavnom njihova talenta i truda te predanosti nekolicine profesora koji svoje slobodno vrijeme stavljaju na raspolaganje učenicima. Sustav uglavnom ne potiče razvoj naprednih.

– Mislim da bi informatika trebala biti obvezan predmet već u osnovnoj školi kako bi je se što bolje savladalo. Ono što se radi u školi isto kao i na matematici nema nikakve veze sa zahtjevima na natjecanjima. Kod mene je najbitniji faktor uspjeha bila činjenica da volim informatiku, a vjerujem da je slično i kod drugih, za kraj je ustvrdio Lazarić.

Pulski srednjoškolac pobjedio bez greške na državnom natjecanju iz informatike i sanja šestu medalju na Olimpijadi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap