Pretraga

Puno je promjena u obrazovnom programu Vlade u odnosu na predizborna obećanja HDZ-a i Mosta

A- A+

Političarima su za vrijeme predizborne kampanje bila puna usta obećanja vezanih za poboljšanje obrazovnog sustava. HDZ i Most koji većinski čine novu Vladu obećavali su tada besplatne udžbenike, besplatan prijevoz za socijalno ugrožene, udvostručenje broja stipendija i veća proračunska ulaganja u obrazovanje. Niti jedna od stavaka u tom obliku sada nije dio političkog programa Vlade, o konkretnim brojkama više se ne govori, a evo što planiraju učiniti po pitanju obrazovanja.

14. Vlada Republike Hrvatske

Ambiciozno, ‘nova-stara’ Vlada HDZ-a i MOST-a u svom političkom programu obećaje kako će obrazovni sustav učiniti ‘kvalitetnijim, konkurentnim i usporedivim s najboljim obrazovnim i znanstvenim sustavima u Europi i svijetu.’

Izdvojeni članak

Popisali smo sva obećanja mladima u izbornim programima stranaka: Evo što su nam obećali

Obećavaju da će se kurikularna reforma nastaviti

Svoj obrazovni program nova Vlada započinje obećanjem da će se kurikularna reforma nastaviti. Sami detalji oko toga hoće li na reformi nastaviti raditi isti stručnjaci ili će biti zamijenjeni nisu poznati, kao niti planira li se izrada novih kurikularnih dokumenata ili će se modificirati postojeći.

Kako bi svima osigurali jednaku dostupnost vrtića i školskih ustanova obećavaju kako će graditi nove odgojno-obrazovne ustanove, ali i kako će troškovi obrazovanja biti usklađeni s financijskim mogućnostima obitelji.

HDZ i Most, osim navedenog, planiraju uvesti model dualnog obrazovanja, i to po uzoru na Njemačku.

– Vlada će uvesti model dualnog strukovnog obrazovanja u kojemu poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama te zajedno odlučuju o programu i upisnim kvotama, stoji u programu nove Vlade.

U skladu s time, prilikom dodjele stipendija veći će naglasak biti stavljen na dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja.

Izdvojeni članak

Orepić ima titulu trenera fitnessa, a troje novih ministara još su studenti

U visoko školstvo planiraju uvesti ono što već postoji

Što se tiče visokog školstva, plan je unaprijediti Bolonjski proces, a usput će, tvrde poticati razvoj sveučilišnih i stručnih studijskih programa u STEM područjima.

Studenti, ako je vjerovati novoj Vladi, mogu odahnuti jer će im ista osigurati ciljane stipendije, proširiti infrastrukturu studentskog smještaja.

Kažu kako će osigurati i prehranu, smještaj i prijevoz studenata u skladu s imovinskim cenzusom, iako to već postoji, kao i besplatan studij za redovne studente na javnim visokim učilištima.

Program znanstvenih novaka, tvrde, unaprijedit će se, a Vlada obećaje kako će mlade znanstvenike motivirati za ostanak i rad u Hrvatskoj subvencioniranim kamatnim stopama za rješavanje stambenog pitanja.

Izdvojeni članak

Novi ministar obrazovanja već je radio u MZOS-u i bio smijenjen s dužnosti

Puno promjena u programu u odnosu na predizborna obećanja

Tijekom predizborne kampanje pisali smo o tome što, između ostalih, i ove dvije stranke obećavaju građanima u pogledu obrazovanja. Usporedbom stvarnog programa Vlade s programima HDZ-a i Mosta tijekom kampanje, primjećujemo kako je došlo do značajnijih promjena.

Iščeznulo je tako obećanje HDZ-a da će socijalno ugroženim učenicima osigurati besplatan prijevoz, kao i da će nakon provedbe kurikularne reforme svima biti dostupni besplatni udžbenici.

Tijekom kampanje HDZ je obećavao da će se broj stipendija udvostručiti, odnosno da će u prve dvije godine mandata osigurati stipendije za najmanje 6.000 studenata slabijeg imovinskog statusa i najmanje 3.000 studenata upisanih u STEM studije te bi financirali najmanje 8.000 učenika za deficitarna obrtnička zanimanja. Sada se tako konkretne brojke više nigdje ne spominju.

Most je pak govorio kako će uvesti malu maturu, što se po programu Vlade koju čine ipak neće dogoditi. Također su obećali smanjiti broj predstavnika lokalnih i državnih vlasti u školski odborima i znanstvenim ustanovama te ograničiti trajanje dužnosti ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, a sve kako bi eliminirali mogućnost političke manipulacije, ali oko toga očito nisu uspjeli postići dogovor s HDZ-om, jer se ni ta stavka nije našla u programu Plenkovićeve Vlade.

I Most je baratao konkretnim brojkama u predizbornim obećanjima, kada su tvrdili da će izdvajanja za obrazovanje podići na 6% BDP-a. Nekako je iz programa Vlade i ova stavka nestala.

Puno je promjena u obrazovnom programu Vlade u odnosu na predizborna obećanja HDZ-a i Mosta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap