Pretraga

Radio u polju cijeli pubertet, a sad osvojio Nobela za književnost

A- A+

civilnodrustvo.hr

Nobelova nagrada za književnost ove godine je dodijeljena kineskom književniku Mo Yanu. Ovaj samozatajni autor kao tinejdžer je uskočio u cipele seljaka na polju i radnika u tvornici. To je ostavilo dubok trag na njemu, no on je teško životno iskustvo uspio iskoristiti u mnogim svojim djelima. Ova je njegova životna priča.

Ovom književniku i nobelovcu život nije bio nimalo jednostavan. Rođen je 1955. godine u radničkoj obitelji na sjeveru Kine, a već s 12 godina morao je napustiti školu.

Izdvojeni članak

Ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade razrednik smatrao promašajem

Od 12. do 21. godine na polju i u tvornici

Zbog kulturne revolucije u Kini dječak željan znanja morao je početi raditi u polju, a naposlijetku i u tvornici. Dani su mu uglavnom bili ispunjeni fizičkim radom, dok u 21. godini njegova životna priča nije dobila novi smisao.

Osim što se odlučio priključiti vojsci, Mo Yana je otkrio književnost i počeo pisati kratke priče. U mnogim njegovim djelima može se prepoznati da je siromaštvo i težak život seljaka kakav je vodio u mladosti ostavio dubok utisak u njemu, pa i njegovom stvaralaštvu.

Kritizirao kinesku vlast, pa mu knjige proglašene subverzivnima

Tek 1981. godine objavljuje svoju prvu priču, koja opisuje njegova mladenačka iskustva u siromašnoj pokrajini u kojoj je živio. Nakon niza drugih naslova ovaj autor je proglašen subverzivnim, jer je i sam pisao oštre kritike suvremenog kineskog društva, no sve zapakirano u priče njegovih romana.

Tu možemo spomenuti i njegovu kritiku sporne politike dobivanja samo jednog djeteta u Kini, o čemu piše u svom romanu ‘Žaba’.

Ovaj nobelovac pravog imena Mo Yana Guan Moye koristi pseudonim Mo Yan što na kineskome znači ‘onaj koji ne priča’. Obzirom na sve kontroverze kineskog društva o kojima se usudio progovoriti kroz svoje priče, značenje pseudonima mu ne odgovara. Jer ako je netko progovorio o kineskoj politici, onda je to Mo Yan.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap