Pretraga

Radujte se narodi: U slučaju kašnjenja vlaka HŽ će vam morati vratiti novac

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Zahvaljujući njoj, putnička prava bit će uređenija pa će, primjerice, biti moguće tražiti povrat novca u slučaju kašnjenja vlaka. Uz to, Uredba staje na kraj velikom problemu biciklista.

Foto: Pixabay

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu europarlamentarci su podržali Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu, prethodno izglasanu od strane Odbora za promet i turizam. Ovaj dokument ažurira pravila o pravima putnika stara devet godina.

Izdvojeni članak

Nema izgovora za nedolazak: HŽ posjetiteljima Interlibera nudi ogromne popuste na povratne karte za vlak

Prema novim prijedlozima, putnici će za kašnjenje vlaka između 60 i 90 minuta dobiti polovicu cijene karte. Povratna naknada penje se na 75% vrijednosti karte u slučaju da vlak kasni između 90 i 120 minuta. Za kašnjenje dulje od 120 minuta i u slučaju otkazivanja linije, putnicima se vraća puni iznos, piše tportal.hr. Uz sve navedeno, ako vlak zapne u prometu željeznička kompanija je dužna dovesti putnike do stanice, alternativne polazne točke ili krajnjeg odredišta.

Željezničke će kompanije prema novim pravilima morati garantirati besplatnu pomoć osobama s invaliditetom, a prijedlog ih također obvezuje na osiguravanje prostora za bicikle. Istovremeno, prijevoznici će putnicima morati pružiti i više informacija o pravilima koja ih se tiču.

U ovome trenutku samo pet zemalja članica EU potpuno primjenjuje postojeća pravila za putnike u željezničkom prometu. Preostale zemlje su uspostavile različite stupnjeve izuzeća za pojedine usluge. Zastupnici su zatražili i prekid korištenja stupnjeva izuzeća najkasnije u roku od godine dana od uvođenja novih pravila, prenosi tportal.hr.

Europski zastupnici su usvojili Uredbu s 533 glasa za, 37 protiv i 47 suzdržanih, a nakon što Vijeće donese svoje stajalište, kreću pregovori o konačnom tekstu novog zakona.

Radujte se narodi: U slučaju kašnjenja vlaka HŽ će vam morati vratiti novac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap