Pretraga

Raste novčana pomoć na stručnom osposobljavanju: Evo koliko će iznositi i kada dobivate prvu uvećanu ‘plaću’

A- A+

Korisnicima stručnog osposobljavanja za rad u ožujku je ove godine povećana novčana pomoć koja im se isplaćuje razmjerno broju dana provedenih na osposobljavanju. Ako nisu bili bolesni i izostajali s radnog mjesta, odnosno odradili su sve radne dane u mjesecu, mjesečna novčana pomoć koja im je bila uplaćena na račun iznosila je 2.620 kuna, plus putni troškovi koje isplaćuje poslodavac. Od početka 2018. godine, novčana pomoć polaznicima stručnog osposobljavanja bit će uvećana po drugi puta u godinu dana.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Na današnjoj je sjednici Vlada usvojila paket mjera kojim, između ostaloga, donosi porast minimalne plaće za pet posto. Porast minimalne plaće osjetit će i korisnici stručnog osposobljavanja za rad, budući da je njihova novčana pomoć zakonski usklađena s ‘minimalcem’.

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

– Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8 a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju, kažu nam iz Ministarstva.

Napominju iz kabineta ministra, minimalna plaća po novoj osnovici obračunava se od 1. siječnja 2018., a prve isplate su u veljači za siječanj. To bi značilo da će u veljači, umjesto dosadašnjih 2.620 kuna, polaznici stručnog osposobljavanja na račun dobivati 2.752 kune, a uz putne troškove koje isplaćuje poslodavac.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap