Pretraga

Ravnatelji škola planirali na krstarenje i misu u New York pa nakon pisanja medija otkazali putovanje

A- A+

Ravnatelji škola sutra ujutro iz Zagreba su trebali poletjeti za New York na stručno usavršavanje i vratiti se 19. veljače, no putovanje je danas otkazano. Index Istrage jučer su pisale o tome kako bi na spomenutom putovanju ravnatelji veći dio vremena ustvari uživali, jeli, krstarili, razgledavali New York, išli u shopping i na misu, a sve to na račun škola, to jest, poreznih obveznika.

Foto: pixabay.com, screenshot HRT, srednja.hr

Index Istrage posjeduju dokument na kojem je vidljivo da je na putovanje u New York trebalo ići 29 osoba od čega su njih 15 ravnatelji srednjih škola te 2 ravnateljice učeničkih domova.

Otkazali put nakon što se saznalo da bi većinu vremena uživali

Dvije osobe koje su trebale na put rade u privatnim tvrtkama, a za četiri osobe nije još jasno tko su. U SAD su trebale  i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije: pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova. Na putovanje su sutra trebale krenuti i Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te Nikolina Vučković Barišić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Izdvojeni članak

Ova škola održava susrete učenika s ravnateljicom uz – palačinke: Pomažu nam svojim idejama i kritikama

Odlazak na to “stručno usavršavanje” danas je ipak otkazano, stoji na stranicama Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja je putovanje organizirala.

Objašnjenja nema, no Index Istrage jučer su pisale o tome da je iz završnog plana putovanja koje traje sedam dana vidljivo da bi ravnatelji posjetili samo jednu školu u kojoj bi provesti pet sati. Ostalo vrijeme bilo je predviđeno za slobodno vrijeme, razgledavanje grada, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, odlazak na misu, druženje s hrvatskim franjevcima…

Još uvijek nije poznato što je s onim dijelom novca koji je za putovanje već uplaćen.

Škole platile put, a neki su htjeli uzeti i dnevnice od 95 dolara po danu

Putovanje inače košta oko 13.000 kuna po osobi, a ako bi osoba željela biti u jednokrevetnoj sobi cijena raste na oko 18.000 kuna. Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome tko financira putovanje.

– Ide nas ukupno 25, ja si sama plaćam. Neki si isto plaćaju sami, nekima možda plaća škola, nekome županija, kao osnivač škole. Uglavnom, Grad Zagreb ne plaća. Meni ne plaćaju ni ustanova ni županija, ja si plaćam sama. Svatko zna za sebe tko mu plaća put. Iznos putovanja je daleko manji od onog što po statutu ima pravo odlučiti ravnatelj, rekla je Hitrec u razgovoru za Index Istrage.

Spomenuti izvor iz razgovora s ravnateljima doznao je da se nekima put financira od novca škole. Neki su ravnatelji potvrdili da će za put uzeti i dnevnice što je 95 dolara po danu (u tom trenutku putovanje još nije bilo otkazano)

– Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu, rekao je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović za Index Istrage.

 

Ravnatelji koji putuju u New York:

Brankica Žugaj (ravnateljica Gimnazije Velika Gorica), Suzana Hitrec (ravnateljica Upravne škole Zagreb), Božidar Dujmić (ravnatelj Gimnazije Sisak), Davor Malović (ravnatelj Tehničke škole Sisak), Mirjana Grabar-Kruljac (ravnateljica Medicinske škole u Varaždinu), Vesna Vlašić (ravnateljica Gimnazije Požega), Drago Bagić (ravnatelj II. gimnazije Zagreb), Sanjica Sara Radetić (ravnateljica Umjetničke škole Poreč), Zdenka Merčep (ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora), Mirela Buchberger Karlo (ravnateljica Glazbenog učilišta Elly Bašić), Ksenija Beljan (ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija), Katarina Tolja (ravnateljica Gimnazije Dubrovnik), Ankica Kovač (ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita), Ivana Vojnović (ravnateljica Industrijske škole u Splitu) i Davor Kulić (ravnatelj Obrtničke škole Split). Ljiljana Kencel (ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka), Ljubica Banović (ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak Zagreb), Zdravka Puljiz (ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zagreb) i Nataša Tomić (ravnateljica Učeničkog doma Lovran).

Županija je plaćala put za svoje dvije djelatnice

– Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put, rekla je Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova. Kad su je iz Index Istraga je pitali koja je svrha njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla je da se za to pitanje obrate njenoj šefici Sandri Filipović, koje pak nije bilo na poslu-

Ljubica Banović, ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak iz Zagreba, rekla je da joj Dom plaća put i dnevnice.

– Domski odbor je donio odluku da idem u New York i to se plaća novcem doma, isto kao i dnevnice, odbor je odlučio da ih dobijem, rekla je Banović za spomenuti izvor.

Ravnatelji škola planirali na krstarenje i misu u New York pa nakon pisanja medija otkazali putovanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap