Pretraga

Ravnateljica AZVO-a, koji ocjenjuje fakultete, honorarno surađuje s tvrtkama koje za njih rade

A- A+

Jasmina Havranek, v.d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), institucije koja se bavi reakreditacijom visokih učilišta i na čijem je čelu već 16 godina, našla se u potencijalnom sukobu interesa. Kao stručnjakinja jedne privatne tvrtke trebala odraditi administrativnu pripremnu fazu EU projekta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek kojem je, među ostalim, u cilju pospješiti transformaciju u ‘međunarodno konkurentnu znanstvenu organizaciju’. Upravo međunarodnu dimenziju visokih učilišta AZVO ocjenjuje u svojoj reakreditaciji.

Jasmina Havranek| screenshot: YouTube

Telegram.hr otkrio je kako je v.d. ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) Jasmina Havranek pronašla dodatan angažman zbog kojeg se potencijalno nalazi u sukobu interesa. Kao stručnjakinja jedne privatne tvrtke, sudjelovala je u natječaju za projekt Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Kako piše Telegram.hr, upravo je njezino sudjelovanje bilo ključno za odabir pobjedničke tvrtke koja je imala najskuplju ponudu.

Što bi trebala raditi za privatnu tvrtku?

Koja je točno njena zadaća? Havranek bi, naime, kao ključna stručnjakinja i voditeljica tima, trebala odraditi administrativnu pripremnu fazu EU projekta osječkog fakulteta kojem je, među ostalim, u cilju pospješiti transformaciju u ‘međunarodno konkurentnu znanstvenu organizaciju’, prenosi Telegram. Istodobno, međunarodnu dimenziju visokih učilišta AZVO ocjenjuje u reakreditacijama. Kako piše Telegram, upravo je u posljednjoj reakreditaciji FAZOS-a Agencija ponajviše zamjerki našla u tom segmentu međunarodne dimenzije fakulteta.

Kako je najskuplja ponuda tvrtke Krutak pobijedila na natječaju osječkog fakulteta? Prema pisanju Telegrama, od 100 mogućih bodova najpovoljnija cijena je mogla donijeti maksimalno 20. Puno više, do 80 bodova, nosilo je iskustvo i reference troje stručnjaka u sklopu ponude. Iako je konkurentska tvrtka na natječaju posao mogla obaviti po puno nižoj cijeni, prevaga je ostvarena u bodovima, gdje se gledalo ‘upravljačko iskustvo upravljanja ustanovama u sustavu visokog obrazovanja i znanosti’.

Jedna od rijetkih osoba u Hrvatskoj s upravljačkim iskustvom većim od 18 godina na traženim pozicijama, piše Telegram, upravo je Jasmina Havranek. Ona je na čelu AZVO-a već 16 godina, a prije toga bila je dekanica Agronomskog u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Predsjednik HGK ima diplomu s privatnog fakulteta iz Republike Srpske koji je sumnjiv i tamošnjim vlastima

Ministarstvo i Upravno vijeće AZVO-a nisu znali za angažman

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Upravno vijeće Agencije nisu znali za taj angažman v.d. ravnateljice Havranek. Iz Ministarstva su za Telegram.hr kazali da je on nespojiv s njenom funkcijom šefice Agencije. Također, predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a Dijana Vican potvrdila je za Telegram kako nije upoznata s ovim angažmanom Havranek, te je najavila da će zatražiti njeno očitovanje i sazvati sjednicu Upravnog vijeća.

Havranek je za Telegram potvrdila da je surađuje s tvrtkom Krutak u ovom projektu kao konzultantica jer su je ‘pronašli na stranici i vidjeli su moje radne aktivnosti kroz 45 i više godina’. Istaknula je kako se njen mandat u Agenciji, na čijem je čelu od njenog postojanja, približava kraju pa je u pozivu tvrtke vidjela mogućnost da i dalje ostane aktivna u RH i doprinese poboljšanju cijeloga sustava, prenosi Telegram. Napomenula je i da kao ravnateljica AZVO-a nema nikakve ovlasti nad fakultetima pa promašenim i netočnim smatra ‘navod koji implicira nadređenost AZVO-a nad bilo kojim fakultetom’.

Kada je riječ o samoj reakreditaciji fakulteta, Havranek kaže i da kao ravnateljica ‘nema utjecaja na postupak i rezultat provjere’. Zaključuje kako je njezino dugogodišnje iskustvo prepoznato u Hrvatskoj i svijetu pa je već odbijala inozemne ponude jer je, kaže, smatrala da je posao koji radi u Agenciji važan za sustav visokog obrazovanja i znanosti u RH. Havranek je za Telegram rekla i da će o upitu o ovoj temi obavijestiti Upravno vijeće Agencije, koje će odlučiti jesu li njezini privatni poslovni angažmani spojivi s funkcijom ravnateljice javne ustanove.

Ravnateljica AZVO-a, koji ocjenjuje fakultete, honorarno surađuje s tvrtkama koje za njih rade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap