Pretraga

Razbijanje tabua: Hrvatske studentice nagrađene za proizvod koji pomaže ženama u vrijeme menstruacije

A- A+

Studentice treće godine dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu osmislile su Period. – proizvod namijenjen ženama koji se koristi u vrijeme menstruacije. Za svoj rad osvojile su nagradu na međunarodnom natjecanju i svoj rad u ožujku će izložiti u Chicagu.

YouTube/screenshot

Period. je sustav proizvoda namijenjen za održavanje ženske higijene tijekom menstrualnog ciklusa koji omogućuje nesmetano mijenjanje platnenih uložaka u bilo kojoj situaciji i trenutno pranje tih uložaka. Tako ga ukratko opisuju Mia Dragičević i Sara Dobrijević. Sastoji se od tri dijela – tijela za čišćenje, kutijice za sušenje te platnenih uložaka.

Do ideje za proizvodom došle su preko dugih rasprava

Izdvojeni članak

Korak smo do ostvarenja sna o besplatnim ulošcima: Europski parlament pozvao zemlje da omoguće učenicama i studenticama besplatne higijenske proizvode

Za svoj projekt ove studentice treće godine smjera Industrijski dizajn na studiju dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu osvojile su nagradu na međunarodnom natjecanju koje jednom godišnje organizira International Housewares Association, udruga američkih dizajnera kućanskih potrepština sa sjedištem u Chicagu.  U konkurenciji koja je brojala 300-tinjak prijava njihov je prijedlog ujedno i prvi europski projekt u povijesti natječaja kojemu je dodijeljeno priznanje na ovom američkom natjecanju.

–  Ideja je nastala kroz dugačke rasprave i promišljanja o temama kojih smo se dotakle prije prijave na natječaj. Spletom okolnosti saznale smo za ponovno nadolazeći trend platnenih uložaka i krenule ih proučavati. Naime, jedna naša poznanica ih je krenula koristiti i pričala nam je o tome pa smo se još više zainteresirale. Malo po malo otkrile smo nevjerojatno puno činjenica koje su nas šokirale, kažu nam djevojke.

Sara i Mia o platnenim ulošcima

– Platneni ulošci su prirodni, višekratni ulošci koji se koriste za vrijeme menstruacije. Razlikuju se od klasičnih jednokratnih po svojim materijalima, te se također ne odbacuju nakon svakog korištenja, već se peru i nakon što se osuše, spremni su za ponovno korištenje. Puno su bolji izbor od ostalih proizvoda na tržištu zbog ekoloških materijala I učinka koji ostavljaju na okoliš. Probale smo ih koristiti, no dosta je nepraktično, te čekamo izradu svog proizvoda kako bi se u potpunosti prebacile na njih.

Dodatnim istraživanjem djevojke su saznale da žene imaju najviše problema s platnenim ulošcima kada ga trebaju promijeniti, skladištiti i prati, što u biti znači da se problemi javljaju u cijelom procesu korištenja. Upravo zbog nepraktičnosti i neugoda s kojima se žene susreću, odlučile su napraviti proizvod koji omogućava ženi promjenu uloška u bilo kojoj situaciji vrlo jednostavno i brzo.

Kutijica za sušenje kao modni dodatak

Izdvojeni članak

Mislite da vama nije lako kada imate menstruaciju? Pogledajte kako je tek bilo našim bakama

– Kada se uložak treba promijeniti on se skine, zarola i stavi u tijelo za čišćenje. U samom tijelu se nalazi nastavak iz kojeg se izvuče i stavi čisti ulozak. Nakon promjene žena ima izbor u istom trenutku u potpunosti oprati uložak ili ga barem natopiti s vodom kako ne bi širio neugodne mirise i kako se krv ne bi skorila. Ako ga odluči oprati, u tijelo za čišćenje ulije vodu i sredstvo za čišćenje koje je također ukomponirano u set da bi bio stalno pri ruci. Pomoću silikonske ovojnice koja obavija tijelo žena može nesmetano prati uložak prirodnim kretnjama, ali bez direktnog kontakta s krvlju. Nakon pranja, također ga može i iscjediti na jednak način zbog prednosti koje pruža silikon i staviti u kutijicu za sušenje. Kutijica za sušenje se uvijek nalazi uz ženu kao nekakav modni dodatak ili statement. Time prodiremo u javni prostor i dajemo svakoj ženi mogučnost izbora na koji način će se ona odnositi prema tome – hoće li svima reči sto nosi u kutijici ili će to zadrzati za sebe. Estetika kutijice ne prenosi tu poruku direktno i na taj način ne nameće svoju funkciju ukoliko žena nije spremna podijeliti to. No ona ima mnogo prednosti, i osim dubljih vrijednosti koje bi, nadamo se, usadila, ona također omogućava sušenje uloška na zraku što ne oštećuje materijal i također riješava problem količine uložaka koje žena mora ponijeti i skladištiti cijeli dan, detaljno su nam objasnile Sara i Mia način korištenja njihovog proizvoda.

Sam naziv proizvoda direktan je i govori o njihovoj želji da postane i svojevrsni razbijač tabua i da se žene prestanu sramiti menstruacije, ili kako je često nazivaju, onih dana u mjesecu.

Zanimljivo je da se proizvod može koristiti i za pranje donjeg rublja i ostalih manjih komada odjeće jer štedi vodu i čuva kožu od nadražujućih sredstava.

Ljubav prema onom što radiš je najvažnija

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

Period. će Sara i Mia predstaviti pred dizajnerima i potencijalnim investitorima od 2. do 5. ožujka u Chicagu na velikom godišnjem sajmu.

Na pitanje o tome koliko je teško napraviti ovakav projekt uz obaveze na fakultetu, djevojke odgovaraju da je sve moguće ako postoje strast i želja za onime što radiš.

– Nas dvije to ne shvaćamo kao opterećenje nego kao dodatan izazov koji nam može proširiti vidike i poboljšati naše vještine. Mislimo da studenti sigurno mogu naći vremena za ovakve stvari, najbitnija je ravnoteža i dobra organizacija vremena, te nekad i malo više neprospavanih noći, no to je neusporedivo sa srećom koju osjetiš kada se tvoj trud isplati, kažu Sara i Mia.

Razbijanje tabua: Hrvatske studentice nagrađene za proizvod koji pomaže ženama u vrijeme menstruacije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap