Pretraga

Razgovor s maturanticom čije su fotografije bile izložene u MSU

A- A+

Ponekad za uspjeh nije potrebno puno, već malo rada, mašte i u ovom slučaju fotoaparat. Sonja Erceg, maturantica Gimnazije A. G. Matoša u Đakovu, to najbolje zna, jer su upravo njezine fotografije bile izložene u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Osim što nam je 2015. godina koze po kineskom kalendaru, UNESCO ju je proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. U sklopu Međunarodne godine svjetlosti i u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva, u MSU-u je održan simpozij ‘Čovjek i svjetlost’ koji je uključivao radionice i izložbu fotografija. Izložba ‘Najbolje fotografije na temu svjetlosti’ trajala je od 1. do 4. listopada i uključivala svega 18 najboljih fotografija od 51 pristigle na natječaj, a Sonja s pravom može biti ponosna jer su se među odabranim fotografijama našle sve tri njezine prijavljene fotografije.

Izdvojeni članak

Završili četvrti Foto dani mladih: Mladi Zadranin proglašen najboljim autorom

U društvu odabranih

Osim što je već veliki posao dospjeti u ‘top 18’, moramo naglasiti da je natječaj bio otvoren za sve, ne samo za srednjoškolce ili učenike, te je time Sonjin uspjeh još i veći. Našla se u društvu osoba koje su starije i čiji je objektiv vidio puno više stvari, a u tome joj je pomogla, ni manje ni više nego profesorica iz fizike.

Profesorica iz fizike mi je na kraju trećeg razreda predložila da pošaljem fotografije na natječaj. Ona je izabrala one tri na kojima je vidjela najviše fizikalnih pojava vezanih uz svjetlost i pomogla mi ih je uočiti. Morala sam napisati kratak opis ispod svake fotografije, pa sam ih poslala iako se nisam nadala da će postići neki uspjeh zbog prirode natječaja, opisuje Sonja Erceg proces prijave.

Izdvojeni članak

Studentica Nika Mokos nova je nada hrvatske fotografije

Uspjeh za uspjehom

Iako još uvijek vrlo mlada, Sonja je na ovom polju poprilično uspješna. Tako jeprošle godine sudjelovala u natječaju za najbolju sportsku fotografiju ‘Školski sport i olimpijski pokret’ i osvojila treće mjesto, a fotografija je bila izložena i na državnom prvenstvu ŠSD u Poreču.
Budući da Sonju tek očekuje državna matura i sve što uz nju ide, pitali smo je planira li se i dalje baviti fotografijom ili će se razvijati u drugom pravcu.

– Voljela bih se nastaviti baviti fotografijom i profesionalno, ali to kod nas nije razvijeno i traženo zanimanje, pa planiram prvo završiti fakultet, a fotografijom se dalje baviti amaterski, kaže Sonja.

Uz malo organizacije i puno volje, i uz pretrpani školski raspored se može puno toga učiniti, pa čak i imati izložbu u Zagrebu. Učenici poput Sonje su nam uvijek ponos i dika, a nadamo se da služe kao primjer i nadahnuće onima koji muku muče s usklađivanjem obaveza i želja ili misle da nema nade. Ne postoji vrijeme kada ne možete nešto učiniti. Malo sposobnosti i puno mladenačke ludosti je sve što je potrebno za skok. A nakon odraza vas više nitko ne može uhvatiti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap