Pretraga

Razmatra se uvođenje zabrane korištenja mobitela u školama

A- A+

Mobitel na satu bi uskoro mogao biti prava rijetkost, ukoliko Ministarstvo obrazovanja krene raditi na novom pravilniku koji bi ograničio i spriječio uporabu tog uređaja. Učenici svakodnevno surfaju ili pak igraju razne igrice za vrijeme nastave, a dok neki profesori to jasno zabranjuju i oduzimaju mobitele, drugi se pak prave da ne vide što učenik radi.

Dok dio profesora izričito zabranjuju korištenje mobitela na njihovim satovima, neki učenicima progledaju kroz prste i često puta se pretvaraju da ne vide kako učenik ispod klupe drži mobitel i ne prati nastavu. Oni koji su jasno odredili pravila imaju politiku da učeniku uzmu mobitel na početku sata i vrate im ga kad zazvoni za odmor. Upravo korištenje mobitela bi uskoro moglo biti zabranjeno na razini države, jer se navodno počinje raditi na novom pravilniku koji će se baviti regulacijom i sprečavanjem uporabe mobitela za vrijeme nastave.

Izdvojeni članak

Pojačajte zvuk na mobitelu bez troškova

‘Imamo pravila, a ne držimo ih se’

Mnogi nastavnici svakodnevno se bore s učeničkim navikama surfanja ili igranja igrica na mobitelu za vrijeme sata. Međutim, oni koji su se prema svojim učenicima čvrsto postavili na početku školske godine, nemaju tih problema.

– Na satu učenik ne može koristiti mobitel i to im je jasno dano na znanje. Ako vidim da ga učenik svejedno koristi, stavim mobitel na katedru i vratim ga na kraju sata, objašnjava nam Sanja Lukić, profesorica kemije iz Osnovne škole Malešnica u Zagrebu.

Lukić pretpostavlja da sve škole u svom kućnom redu imaju stavku koja se odnosi na mobitele, ali nisu svi u školama dosljedni u provođenju tih mjera.

– Za mnogo toga smo si sami krivi jer se ne držimo pravila koja smo propisali. Nastavnik treba jasno definirati pravila i zadati ih tako da je siguran da može provesti sankciju, a ne da se prijeti te na kraju odustane od sankcija, poručuje ova nastavnica.

Izdvojeni članak

Roditeljske kazne: Nekad udarci, danas kuhanje mobitela

Tehnike za korištenje mobitela pod satom brojne

Neovisno o pravilima, srednjoškolci se koriste mobitelima za vrijeme sata, osobito ako im je profesorovo predavanje dosadno.
– Ako nam je dosadno idemo na net, neki igraju igrice, a ako je stvarno hitno da nešto pogledamo na mobitel ima raznih tehnika, objašnjava David, učenik prvog razreda Obrtničke škole u Koprivnici.

Tehnike skrivanja mobitela svima su poznate, a David se ponekad koristi tehnikom ‘kopanje po torbi’, ‘mobitel – knjiga’ ili pak stavi mobitel u plastični poklopac kalkulatora.

Mislav Kontić iz drugog razreda Trgovačke i komercijalne škole u Osijeku objašnjava kako samo pod odmorima uzima mobitel u ruke, a druge učenike nastavnici samo opomenu ukoliko vide da su se služili mobitelom.
– Mislim da ne treba zabraniti mobitele, ali da bi profesori mogli tu stavku uzeti u obzir kad zaključuju učenicima ocjene, objašnjava Mislav.

Hoće li se mobiteli u školama zabraniti na razini cijele Hrvatske, još nije sigurno. Međutim, kako navodi Glas Slavonije, u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta se razmišlja o novom pravilniku koji će pokušati ograničiti i spriječiti uporabu mobitela za vrijeme nastave.

Copy link
Powered by Social Snap