Raste briga zbog koronavirusa: Na Sveučilištu u Zagrebu pokrenut Krizni stožer

Kako bi zaštitio studente i nastavnike od zaraze koronavirusom, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osnovao je Krizni stožer. Zadatak stožera je praćenje situacije sa širenjem zaraze i davanje preporuka Upravi Sveučilišta. O zaštiti sudionika obrazovnog procesa, s kolegama iz cijelog svijeta, danas je na online sastanku u organizaciji UNESCO-a raspravljala i Blaženka Divjak, koja je na tu temu u četvrtak sazvala i sastanak ministara svih europskih zemalja.

Foto: srednja.hr

Prije nekoliko trenutaka potvrđen je 14. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a kako bi se izbjeglo potencijalno širenje te bolesti među akademskom i studentskom populacijom, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osnovao je Krizni stožer.

Još jedna europska zemlja zbog koronavirusa zatvara sve škole, imaju 38 zaraženih

– Predsjednicom Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti imenovana je ravnateljica Škole narodnoga zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak. Članovi su Kriznoga stožera pročelnica Katedre za infektologiju Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Adriana Vince, dekan Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekanica Stomatološkoga fakulteta prof. dr. sc. Zrinka Tarle, dekan Veterinarskoga fakulteta prof. dr. sc. Nenad Turk i prodekan prof. dr. sc. Ljubo Barbić te prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, objavili su sa Sveučilišta.

Zadatak Kriznoga stožera je pratiti razvoj događaja vezanih uz koronu te davati preporuke Upravi Sveučilišta.

Brže, jednostavnje i sigurnije – ministri na virtalnom sastanku

U Republici Srpskoj zatvorili sve škole i fakultete, a naš ministar Božinović otkrio možemo li to očekivati i u Hrvatskoj

Preventivnom širenja bolesti bavila se danas i ministrica Blaženka Divjak. Sudjelovala je na virtualnom sastanku u organizaciji UNESCO-a koji je okupio ministre obrazovanja diljem svijeta.

Tema sastanka je, naravno, bila utjecaj širenja koronavirusa na obrazovne sustave. U raspravi su sudjelovali ministri iz cijelog svijeta, a iz Europske unije su bili prisutni ministri Francuske, Grčke i Hrvatske.

Na sastanku je, naveli su iz ministarstva, istaknuto kako je važno osigurati da se proces odvija kontinuirano te su s tim u vezi razmotrene mogućnosti nastave na daljinu. Neka od pitanja koja su postavljena pred predstavnike obrazovnih politika bila su pripravnost zemalja, izvedivost, načini financiranja te digitalna pripremljenost zemalja na različite opcije realizacije nastave, kao i potpora ranjivim skupinama učenika.

Divjak zbog korone okuplja europske ministre

Krizni stožer u Istri traži zatvaranje vrtića, škola i fakulteta zbog koronavirusa!

O stanju u EU raspravljat će se u četvrtak na sastanku koji je, kao ministrica zemlje koja predsjeda Vijećem EU, sazvala Divjak. Danas je naglasila kako je UNESCO Uniji također ponudio pomoć.

– Hrvatska je razradila različite scenarije mjera u obrazovanju koje se mogu staviti u funkciju s obzirom na razvoj situacije pri širenju koronovirusa. Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama iz kojih možemo naučiti kako djelovati u kriznim situacijama svjetskog razmjera. Upravo je to bila svrha ovog sastanka koji je organizirao UNESCO, a sličnim će se pitanjima baviti i ministarska konferencija EU-a koju sam sazvala u četvrtak i od koje se očekuju razmjene dobre prakse i potpora na EU razini zemalja članica. UNESCO je ponudio suradnju i zajedničku koordinaciju u tom procesu, istaknula je Divjak.

 

Odgovori